„Ние не работим с болни деца с коронавирус, но броят наистина нараства доста. Причината е явно в британския щам на коронавирус“, каза в предаването „Преди всички“ д-р Калин Лисички, началник на Клиника по педиатрия в болница „Токуда“.

„Явно този щам е по-различен, в стремежа си да оцелее, започна да заразява и деца, макар че се считаше, че децата под 5 години боледуват по изключение.

Но нека да успокоим родителите, че те в сравнение с възрастните боледуват по-леко. Макар, че ще има и по-тежки случаи. В САЩ според статистиката само 0,08% от всички починали са деца.

Симптомите и при децата са температура, децата трябва да се тестват също, да си останат в къщи. Ако са болни, се уведомяват личният лекар и РЗИ.

Но се посещава общопрактикуващия лекар при всички случаи, за да се прецени дали да се пусне тест“, съветва още д-р Лисички.

Той посочи, че по-често боледуват учениците, но има и случаи на деца на 5-6 годишна възраст.

“В нашата болница имаше и случай на новородено бебе с Covid-19.

Имам информация, че вече вървят клинични проучвания на “Модерна” върху деца, за създаване на ваксини. Като те са разделени в две възрастови групи  – от 12 до 18 години, където има вече проучвания и в САЩ смятат, че до края на лятото в тази група ще започне ваксинирането, а другата група от 6 до 12 години да започнат да се ваксинират до края на годината, под 5-годишна възраст да не бъдат ваксинирани, защото по-рядко боледуват и не е етично да се имунизират”, поясни още д-р Лисички.

Той препоръча приемът на витамин Д при децата да е около 400 единици дневно, и също и витамин С с цел профилактика.

По думите му във връзка със затягането на мерките трябва да се намери балансът между физическото и психическото здраве при децата.

https://bnr.bg/

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ЧУЙТЕ ОТ ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ

 

loading...