• В края на XIX век завършва ерата на Великите географски открития. Последните „бели петна“ са изтрити, но пътешествениците продължават да носят описания на странни живи същества, въпреки че всяка година те стават все по-малко.

Хищните растения стават известни през 18 век.

Първото точно описание например на Венерината мухоловка (Dionaea muscipula) е направено от английския натуралист Джон Елис.

През 1791 г. Уилям Бартрам, в книга за пътуванията си из щатите на Северна Америка, за първи път описва растения от рода Sarracenia, които имат листа от стомна за улавяне на насекоми. Бартрам е първият, който използва термина “месоядни растения”.

Великият Чарлз Дарвин посвети цяла изследователска работа на едно от хищните растения – росичката. В писмото си до Лайел през 1860 г. той пише: “Сега се интересувам повече от Drosera, отколкото от произхода на всички видове в света.”

Както пише К. Гьобел през 1893 г.: „… едва ли някой друг отдел на ботаниката в съвременността е привлякъл вниманието на по-широк кръг от така наречените насекомоядни растения.

Причината за това беше по-специално обширната работа на Дарвин, която даде тласък на появата на много други трудове.

По времето на Дарвин европейските вестници отпечатаха сензационна новина: открито е дърво човекояд, което убива и изяжда жертвите си. Трудно би било да се намери по-благодарен вестникарски материал, докато джунглите на Мадагаскар, Малайзия, Филипините, Борнео и други далечни земи остават неизследвани – никой не може да осъди разказвача на измислица. В крайна сметка лъжата беше подкрепена с реални факти.

Вече са открити и описани растения, които всъщност се хранят с насекоми и дори малки животни. Най-големите от тези хищни растения са подобните на кани растения от Борнео (Nepenthes), чиито листа съдържат течност, която привлича жертвите, които се давят в нея и след това се усвояват.

Но най-големите кани са с дължина не повече от 60 см и растат не на дървета, а на лози. През 1881 г. столичното списание на Мадагаскарското кралство (остров Мадагаскар) публикува сензационна статия за канибалско дърво, където авторът, германецът Карл Личе, колоритно описва своите приключения, пълни с опасности и драма по време на скитанията му из Мадагаскар, до места, където нямаше европейски стъпки.

С голяма трудност Лихе стига до селището на мистериозно племе. Живеейки сред жителите на племето, Лихе научил от тях за свещеното дърво, особено почитано от ловците, самото споменаване на което ужасявало местните жители. Мистериозното дърво растяло самотно на поляна, заобиколена от гора.

Беше дърво високо три метра. Дебелият тъмен ствол беше целият покрит с твърди шипове, гъст и вискозен тъмночервен сок бавно течеше от върха на ствола. Осем огромни листа, осеяни с множество тръни-куки, сякаш изсъхнали, паднаха на земята. Мкодо принесе в жертва красива млада жена на дървото.

Церемонията по жертвоприношението била организирана тържествено, с изпълнение на специален ритуален танц, след което обречената жена се изкачвала по ствола на върха на дървото. Дървото веднага се промени, оживя; мудните му, изглежда, безжизнени листа се изправиха, станаха еластични и изхвърлиха някакви дълги издънки, които като пипала на октопод се затвориха над жертвата в смъртна хватка.

Съобщението на Лихе не можеше да не заинтересува учените, те не се задоволиха само с разказа на “очевидец”. Имахме нужда от поне едно сериозно научно потвърждение, със снимки или рисунки, за съществуването на дърво-хищник, способно да се справи с живо същество.

В търсене на месоядно дърво учените повече от веднъж отиваха дълбоко на острова, където според Личе той видя канибалско дърво. През 1924 г. английският ботаник лорд С. Чейс-Озбърн прави опит да открие дърво. Търсенето продължи повече от две години, но без успех.

Вярно е, че в доклада си ученият показа, че сред племената на о. Мадагаскар има легенда за дърветата-хищници. През 1935 г. англичанинът Л. Хърст тръгва да търси. След четири месеца ходене из горите, Хърст се завръща в Антананариво (столицата на Република Мадагаскар), твърдейки, че е намерил ужасни дървета.

Като доказателство той представи много снимки. На някои снимки ясно се виждаше как невнимателни гризачи влязоха в „каните“ на Nepenthes. Но това не бяха Penthes и те изненадаха малко хора: тези хищни растения бяха открити по това време. Имаше и други снимки, на които ясно се виждаха кости на животни под дърветата.

Но костите можеха да лежат под обикновено дърво. Малко хора повярваха на Хърст, освен това той беше обвинен във фалшификация. Хърст отново отиде в горите на Мадагаскар, но оттам никога не се върна; обстоятелствата около смъртта му остават загадка. През 1971 г. южноафрикански учени оборудват цяла експедиция до около. Мадагаскар е „музей на антиките“, както понякога наричат ​​острова заради изобилието от реликтни растения и животни там.

Само там се срещат над 12 хиляди вида такива растения и животни. Но експедицията не откри канибалското дърво. Но на места, където легендите за смъртоносни растения са особено упорити, учените са открили дървовидна коприва, която причинява тежки изгаряния на хората, понякога фатални.

Открити и описани са и растения, които причиняват тежко алергично заболяване при хората.

Хищното дърво е открито в горите на Конго от американския ботаник Дж. Йънг. Той пише: „Стъблото му има четири или пет огромни листа с дължина около 4 м, твърди, грапави и покрити с бодли. Под тях има бели цветя. Те излъчват плътен аромат наоколо. Ако докоснете цветята, листата се огъват и прегръщат жертвата в смъртоносна прегръдка.

Йънг отбеляза, че дървото може да бъде опасно и за хората. Изминаха много години от подобни съобщения, канибалните дървета все още не са открити, но митовете за ужасните растения продължават да живеят.

По време на войната между Парагвай и Боливия в провинция Чако често са намирани човешки скелети под определено дърво, увити в огромните му листа. Ботаникът Блосфелд открива, че това е Philodendron bipinnatifidum; Листата на това дърво са наистина огромни по дължина.

Според слуховете хората били привлечени от дървото от силния аромат на цветята му; тази миризма ги оглушаваше като наркотик, след което листата обвиха изпадналата в безсъзнание жертва и изсмукаха кръвта й. Цветята на това дърво наистина миришат много силно, но хората към него в изгорената от слънцето пустиня Чако, където често можете да намерите само тръни, бяха привлечени от сянката му и сладката каша на плодовете, годни за консумация, като плодовете на неговия сродна монстера (Monstera deliciosa).

Но нито цветовете, нито плодовете съдържат отрова или наркотични вещества. Труповете под него са на хора, които са били ранени или умиращи от жажда, които са се криели в сянката на едно дърво. Листата, винаги падащи на земята, наистина се затвориха върху тях, но съвсем не за да смучат кръвта им.

Легендата все още циркулира в Бразилия, каза Блосфелд, твърде вълнуващо, за да бъде отхвърлено от вестниците.

РАСТЕНИЯ ХИЩНИЦИ

РОСИЧКА

Има около 100 вида. Повечето от росичката могат да бъдат намерени в Австралия и Нова Зеландия, а също и в Европа. Растението е получило името си заради течните капчици, подобни на роса, които се отделят от жлезистите власинки на листа (от гръцката дума droses – роса).

Един английски учен беше очевидец на това, когато цяло стадо зелеви пеперуди се спусна да почине на едно от блатата, където росичката растеше в изобилие. След „почивката“ малко от тях се издигнаха във въздуха. Ученият изчислил, че всяко растение росичка “изяде” 4-7 пеперуди на едно сядане.

Когато бяха изчислени общите загуби на пеперуди, се оказа, че техните редици са оредели с около 6 милиона.

ЖИРЯНКА

Месоядно растение, срещащо се във влажните почви на Северна Европа. Широките, месести листа на тиквата са осеяни с множество жлези, които отделят капчици лепкава субстанция. Смята се, че 1 cm2 листо съдържа около 25 000 жлези.

Малко насекомо, паднало върху лист, се залепва и постепенно се усвоява под въздействието на сока, отделян от жлезите. Ако жертвата се окаже голяма за угоителя, тогава ръбовете на чаршафа бавно се повдигат и се увиват върху жертвата. За един сезон растението е в състояние да улови няколкостотин насекоми.

НЕПЕНТЕС

Във влажните екваториални гори на Малайския полуостров и на островите на Малайския архипелаг, покрай блатата и блатистите речни брегове, често можете да намерите Nepenthes liana с красиви стомни, висящи надолу с капачки на листа (оттук и името – стомна).

Височината на каните в повечето случаи е до 15 см, ширината до 5 см, а на около. Калимантан можете да видите “кани” до 50 см. Тези особени образувания не са нищо повече от модифицирани листа на лиана. Оцветяването им е пъстро, привлекателно, при някои видове Nepenthes устието на каната е ярко алено.

Насекомите, привлечени от миризмата на нектар, който тече по ръбовете на каната и листата на капака, сядат на ръба на “цветето”. Едно невнимателно движение – и насекомото се плъзга по напълно гладката и отвесна стена на капана. За него е невъзможно да излезе, т.к. стената отдолу има шипове и косми, насочени надолу.

ВЕНЕРИНА МУХОЛОВКА

Дионейната мухоловка (Dionaea muscipula), по-често наричана „Венерина мухоловка“, е най-известното растение „хищник“ на северноамериканския континент. Първоначалното местообитание на хищната дионея са низинни блата с множество опасни блата.

Капанът на венерината мухоловка се състои от две половини-затвори, смътно наподобяващи отварящите се черупки на мекотели по своята структура. По ръбовете на клапите има два реда зъби.

Жлезите са разположени по протежение на ръба на клапата, по протежение на вътрешния ред зъби на капана. Те произвеждат и отделят приятно миришещ нектар, който привлича насекомите към капана. Всяка от двете вътрешни плоски повърхности на дионеевия капан е снабдена с три спусъка.

Ако насекоми, привлечени от аромата на нектара на хищно растение, многократно докосват тези косми, тогава капанът се затваря. Венерината мухоловка се храни не само с насекоми, но и с малки земноводни и влечуги.

25 000 жлези са разположени на един квадратен сантиметър от листа на месоядно растение.

2000 насекоми на лято се хващат и изяждат от едно растение съсънка.

Петър Зверев

https://www.ohotniki.ru.