• В Крим обявиха необичаен лов в Черно море: на рибарите беше обещана награда за улов на средиземноморски хищник – групер, който представлява голяма опасност за черноморските риби. Директорът на аквариума в Алуща в Крим Виктор Жиленко говори за това във вторник, 20 февруари.

Според него е необходимо да се улови опасният хищник, който за първи път е забелязан в Черно море. Край бреговете на Крим вече са уловени два групера, които са били настанени с други обитатели на аквариума в Алуща, съобщава РИА Новости, цитирайки думите на Жиленко.

„Появата на групери е тревожен сигнал за нашите черноморски риби, тъй като груперът е в състояние да унищожи целия им хранителен запас и няма конкуренти в Черно море“, каза директорът на аквариума.

Жиленко отбеляза, че групирите обикновено растат до 50 см, а размерът на някои от тях достига дори два метра и може да наддаде на тегло до 450 кг. Груперите се хранят с малки акули, риби, скатове, омари и дори млади морски костенурки, съобщава МК Крим.

Той обяви, че всеки, който улови и донесе този хищник в аквариума, ще получи бонус от 5000 рубли. Груперът представлява голяма опасност за местната фауна, затова се наложи да се вземат такива мерки.

Груперите са род лъчеперки риби от семейство костурови. Има 88 вида групери, които са разпространени предимно в Индо-Тихоокеанския регион. Няколко вида се срещат в Средиземно,  Мраморно, Азовско и Черно море. Редица видове риби са подходящи за консумация от човека.