Мнозина твърдят, че най-доброто вино в Добруджа се прави от бяла липа. Сортът е директен, зърната са с много семки и затова от него преди всичко се изтисква вино. Най-ароматното вино. Йовков го е описал като прочутия кастел.

Съществува и черна липа. Изскусни винари казват, че тайната в доброто вино от липа е тази: към бялата липа се добавя димят, а към черната – памид. Носи се легенда, че някога липата е била единственият сорт бяло грозде. Излиза малко количество вино, но пък е много вкусно. Примерно от около 100 кг грозде са излиза само 10 кг вино. И никога не се е добавя захар. Когато вино от бяла липа се източва от канелката на бъчвата, наоколо ухае вълшебно, а в чашата се образува синджир от балончета с благоухание.

Виното от бяла липа било привилегия за  високопоставените римляни. Войската пиела вино от черна липа. Това вино е толкова силно, че боядисва венците в лилаво. Признатите винари казват, че на третата година, ако има оцеляло вино, към черната липа трябвало да се прибави памид, за да се балансира вкусът й. Иначе трябвало да се реже с нож, а виното се пие от чаша или бъклица.

Легенди се носят, че в стари времена гроздето от липа се е сипвало в каменни корита, където се е стъпквало, още по-вкусно ставало с женски нозе, а от там е изтичало в керамични съдове. През това време слънцето е изпарявало водата от виното и така то ставало по-слако, по-пивко и с по-голяма сила.

Голямо количество вино да се прави от малко килограми грозде било срам за майстора. А прибавянето на захар към виното се считало за подигравка с божествената му природа.

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

СЛЕДВАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ “НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА”

 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
 3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
 4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
 7. БЪЛГАРИТЕ
 8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
 9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
 10. ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО
 11. РИБОЛОВ
 12. ГЮВЕЧ
 13. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 14. България – Китай 中国保加利
 15. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
 16. В PINTEREST
 17. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

 • Camille Kostek
 1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
 2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА