Мнозина твърдят, че най-доброто вино в Добруджа се прави от бяла липа. Сортът е директен, зърната са с много семки и затова от него преди всичко се изтисква вино. Най-ароматното вино. Йовков го е описал като прочутия кастел.

Съществува и черна липа. Изскусни винари казват, че тайната в доброто вино от липа е тази: към бялата липа се добавя димят, а към черната – памид. Носи се легенда, че някога липата е била единственият сорт бяло грозде. Излиза малко количество вино, но пък е много вкусно. Примерно от около 100 кг грозде са излиза само 10 кг вино. И никога не се е добавя захар. Когато вино от бяла липа се източва от канелката на бъчвата, наоколо ухае вълшебно, а в чашата се образува синджир от балончета с благоухание.

Виното от бяла липа било привилегия за  високопоставените римляни. Войската пиела вино от черна липа. Това вино е толкова силно, че боядисва венците в лилаво. Признатите винари казват, че на третата година, ако има оцеляло вино, към черната липа трябвало да се прибави памид, за да се балансира вкусът й. Иначе трябвало да се реже с нож, а виното се пие от чаша или бъклица.

Легенди се носят, че в стари времена гроздето от липа се е сипвало в каменни корита, където се е стъпквало, още по-вкусно ставало с женски нозе, а от там е изтичало в керамични съдове. През това време слънцето е изпарявало водата от виното и така то ставало по-слако, по-пивко и с по-голяма сила.

Голямо количество вино да се прави от малко килограми грозде било срам за майстора. А прибавянето на захар към виното се считало за подигравка с божествената му природа.

loading...