КАЛИФОРНИЙЦИ ИЗПОЛЗВАХА “МАГИЯТА”на науката и създадоха машина, която превръща водата във вино за три дни. Новото изобретение дори може да направи различни видове вино, сред които кабернесовиньон и шардоне, съобщи в. “Дейлимейл”.За целта се използват пликчета със съставки, избира се желаният вид вино и неговите характеристики, и се включва машината. След това процесът на ферментация може да се наблюдава с приложение за смартфон, което известява и когато виното е готово.

Създателите на машината – винарят Кевин Бойър и търговецът Филип Джеймс, не разкриват тайната й. Те казаха само, че тя има камера за ферментация с електрически сензори, преобразуватели, помпи и загряващи устройства. Това осигурява “контролирана среда за първична и вторична ферментация, ако е необходима”.

Двамата изобретатели са направили прототип на машината и се надяват да осигурят финансиране, за да започнат производството й. Машината ще струва 499 долара, а съставките за производство на една бутилка – 2 долара. Виното е с трайност една-две седмици, защото се бутилира с въздух, а не с инертен газ.

“МАГИЧЕСКА” МАШИНА, КОЯТО ПРЕВРЪЩА евтиното вино от супермаркета във висококачествено отлежало вино, скоро ще излезе на пазара. Създателите твърдят, че бутилка от която и да било марка може да получи благоприятната трансформация чрез ултразвукова технология само за 30 минути.

Джаджата, която ще струва 350 паунда, пресъздава ефектът от естественото стареене на виното през десетилетията като кара молекулите на алкохола да се сблъскват, съобщи “Дейли мейл”.