Най-слабият кабинет от края на комунизма! Тази оценка даде ДПС на правителството в декларация, прочетена от парламентарната трибуна от лидера на партията Мустафа Карадайъ.

Правителство прилича на „клуб по интереси“. Целта на властта е задкулисието да завладее държавата, категоричен бе Карадайъ.

Няма мерки за борба с кризите, Планът за възстановяване и устойчивост не действа. На практика и бюджет няма. А управляващите живеят с чувство на самонадеяност и самодостатъчност, коментира Мустафа Карадайъ. И заяви: „Нищо ново под слънцето. Така беше, уважаеми колеги, и през 2009 г. Тази самонадеяност и самодостатъчност, която понякога граничи с арогантност тази зала е виждала.”.

Карадайъ припомни, че още през 1991 г. създателят на ДПС д-р Ахмед Доган очерта от парламентарната трибуна посоката за развитие на страната. „А именно – членството в ЕС и членството в НАТО. След което, не беше лесно, но се постигна съгласие между политическите сили за тази посока, за да може да се стигне и до консенсус в обществото и през 2004 г. България да стане член на НАТО, а 2007 г. да станем член на ЕС”, заяви Карадайъ.

Ето цялата декларация на ДПС, прочетена от парламентарната трибуна от председателя на Движението Мустафа Карадайъ:

Първо поздравявам християните с Великден и мюсюлманите за Рамазан байрам. Пожелавам мир, здраве и берекет

Уважаеми колеги,

Чухме две декларации, които имаха за предмет едно и също нещо и си приличаха доста. Приличаха си по едно нещо, което можем да оценим като противопоставяне в тези тежки времена. Времена на обективни кризи и времена на субективни кризи, които произтичат и от сегашната власт.

Чухме, че властимащите оценяват себе си като стабилна коалиция и чухме колко е прекрасно управлението. Чухме и оценка за тях като хора, от които започва историята. Такова им е и поведението. Нищо ново под слънцето!

Така беше, уважаеми колеги, и през 2009 г. Тази самонадеяност и самодостатъчност, която понякога граничи с арогантност, тази зала е виждала в скоро време. Не е нещо ново. Но и тази историчност, която си приписвате днес и евроатлантическа ориентация, която извира само от вас, да ви припомня – историята не започва от вас.

От тази трибуна още през 1991 г. е очертана посоката за развитие на страната. А именно – членството в ЕС и членството в НАТО. След което, не беше лесно, но се постигна съгласие между политическите сили за тази посока, за да може да се стигне и до консенсус в обществото и през 2004 г. България да стане член на НАТО и 2007 г. да станем член на ЕС.

Този ценностен избор е направен, уважаеми колеги. И няма нужда от този драматизъм за ценностните избори, които днес се опитвате да посочване тук, в тази зала. Напротив – онова, което оценявате като стабилна коалиция точно във вашата коалиция има проблем с ценностния избор на България, включително и в днешното трудно време. Само можем да кажем няколко оценъчни думи за тази коалиция и тази власт, която оценява себе си за прекрасна и чудесна.

Няма мерки за борба с кризите. Това го казват и гражданите, и бизнесът. А от вас чуваме точно обратното. План за възстановяване и устойчивост все още действащ – няма, независимо, че го слушаме от доста време и е в устата ви. Оперативни програми поне за тези кризисни времена все още България няма.

Имаме един гласуван държавен бюджет преди около месец и половина, но месец и половина от деня на гласуването на този държавен бюджет слушаме как всеки един момент трябва да актуализираме и да променяме този държавен бюджет. Тоест, държавен бюджет нямаме.

Но кризите са факт! Народът, хората обедняват, инфлацията си върви и вие помагате на тази инфлация. Но, не помагате за разрешаване на кризите. Това е основният проблем!

Разбрахме, че мерки за борба с кризите няма, но има. Досега, откакто сте на власт, виждаме противоконституционни и противозаконни действия от сегашната власт. Впрочем, такъв е зародишът на тази власт.

 

А резултатът е, че задкулисието завладя властта. В момента и от вашата декларация, виждаме и разбираме, че целта е завладяването на независимите регулатори от задкулисието. Като краен резултат задкулисието да завладее държавата. Това е вашата власт.

Иначе всяко едно ваше действие оправдавате с антикорупционни действия и дейност. Но тази дейност се олицетворява засега единствено и само с антикорупционната търсачка „Гугъл“.

Така, че това правителство и този кабинет към днешна дата могат да получат следната оценка:

Най-слабият кабинет от края на комунизма!

По скоро, това правителство прилича на „клуб по интереси“, а не на правителство.

Ние от Движението за права и свободи призоваваме в тези тежки и трудни времена, при тези множество от кризи да има разум, да има мъдрост. Призоваваме за диалог между власт и опозиция. Впрочем виждаме, че във властта – коалицията вътре в себе си диалогът липсва.

Но ние в тези кризисни времена трябва да стигнем до диалог между власт и опозиция. В търсене на решения в тези кризисни времена.

Призоваваме за възстановяване на нормалността в политиката, призоваваме за възстановяване на държавността. А това нещо става единствено и само чрез демократични инструменти и способи.

Чрез върховенство на правото, върховенство на закона и спазването, и гарантирането на правата и свободите на всички български граждани. https://epicenter.bg