Президентът Путин подписа указ за наказателните мерки

Забранява се износ на стоки и суровини за неприятелски държави

Словакия и Унгария против петролно ембарго

Русия удря Запада с нови контрасанкции. Съответният указ бе подписан днес от президента Владимир Путин, предаде ТАСС.

Решението на Москва е реакция на “неприятелските действия на някои чужди държави и международни организации”, съобщи Кремъл.

Съгласно указа тези мерки се предприемат за защита на националните интереси на Русия “във връзка с неприятелските и противоречащи на международното право действия на САЩ и присъединилите се към тях чужди държави и международни организации, целящи незаконни ограничения или лишаване на Руската федерация, гражданите на Русия и руски юридически лица от правото им на собственост”, посочва още съобщението на Кремъл.

Указът влиза в сила в момента на неговото публикуване и ще действа до отмяна на специалните икономически мерки.

Новите контрасанкции забраняват износа от Русия на стоки и суровини за чужди физически лица и организации, включени в руския санкционен списък. Забраняват се също сделките с чуждестранни физически и юридически лица, попадащи под ударите на руските санкции. Същевременно се забранява на организации и физически лица под юрисдикцията на Руската федерация да изпълняват задълженията си по вече сключени сделки, в това число и външнотърговски договори.

Путин нареди на руското правителство в 10-дневен срок да определи списъка с лица и компании, попадащи под ударите на ответните санкции на Русия, както и да разработи “допълнителни критерии” за редица сделки, които също могат да станат обект на санкционни мерки.

Новината за новите контрасанкции на Русия дойде на фона на обсъждания в ЕС пореден, шести пакет от наказателни мерки срещу Москва. В него се очаква въвеждането на санкции срещу фирми, които консултират или лобират за руски компании.

Пакетът предвижда освен това изключване от международната платежна система SWIFT на руската “Сбербанк”. Очаква се бъде предложено и въвеждане на ембарго върху внос в ЕС на руски петрол. Днес Словакия и Унгария обявиха, че няма да подкрепят подобни енергийни санкции, въпреки че Брюксел е готов да предложи на Братислава и Будапеща изключение от наказателните мерки.

Двете страни се аргументираха с факта, че са прекалено зависими от руските доставки и за момента нямат достъпни алтернативи.

Междувременно Путин разговаря днес по телефона с френския си колега Еманюел Макрон, пред когото заявил, че въпреки непоследователността на Киев, Москва остава отворена за преговори с украинските власти.

https://trud.bg