• Правят регистър на всички получавани от гражданите пари
  • Данъчните ще получават данни за пенсии и социални плащания
  • Ще се докладват командировъчни
Доходите на хората от хазарт и рента ще бъдат докладвани в НАП. Целта е да бъде направен регистър на всички получавани от хората в страната доходи, дори да са необлагаеми.
Депутатите от бюджетната комисия към парламента подкрепиха предложение на Министерството на финансите, което ще задължи всички платци на доходи да докладват на НАП какви суми са изплатили на граждани, дори доходите да са необлагаеми. Например сега необлагаеми са доходите от хазарт и рента. Ако текстовете бъдат подкрепени и в пленарната зала на парламента, ако човек спечели четворка от ТОТО, за да си вземе парите ще трябва да представи документ за самоличност и ЕГН. Така хазартният оператор ще може да докладва на НАП кой е получил печалбата. При изплащането на рента от земеделска земя също ще трябва да докладват в НАП кой е получил парите, въпреки че доходите са необлагаеми.
Фирмите ще трябва да дават информация за изплатените командировъчни, които също са необлагаеми. Банките ще докладват за изплатените лихви. В НАП по служебен път ще получават и информация за изплатените пенсии, детски и социални помощи. Целта е да бъде направен регистър на всичките получавани от хората доходи, обясниха от Министерството на финансите.
Информацията в НАП ще бъде използвана при определянето на някои социални помощи, например за енергийна бедност. В момента в НАП имат данни за облагаемите доходи, но не и за необлагаемите. А за да бъде преценено точно кой да има право на помощи, трябва да бъдат използвани данни за всичките му доходи, коментираха от министерството.
Така при излизане на хората на свободния пазар на ток тези с доходи над определен праг няма да ползват облекчения за тока, дори доходите им да са от обезщетения за безработица или социални помощи. Същевременно парламентът реши, че за 2023 г. всички фирми ще получават компенсации за високите цени на тока без значение каква е печалбата им и в коя сфера работят.
Хората ще могат онлайн да проверяват какви доходи е декларирано, че са им изплатени. И ако видят, че някой е излъгал, ще могат да сигнализират в НАП. Целта е да няма възможност за измами и фирми да лъжат, че са изплатили някакви доходи. https://trud.bg