За поредния голям успех на гимнастичките – разговор с треньорката, създаваща шампиони – СЕВДАЛИНА МАВРОДИЕВА

 

– Севдалина, за трети път децата на „Алексия“ бяха на Държавно първенство по естетическа гимнастика. И отново направихте истински фурор – с четири отбора, класирани в челната тройка. Как се чувствате – Вие и децата?

– Гордостта е голяма за малък град като Добрич, още повече в нашия град няма традиции в годините назад в естетическата гимнастика. Имахме щастието да участваме в 20-ото юбилейно издание на държавно първенство по естетическа гимнастика. Това за състезателките на Добрич е едва трето поред участие на такъв форум. Първата година участвахме с два отбора и споменът ми е, че буквално прохождаме в тази област. Миналата година от 6 отбора, с които участвахме, 5 попаднаха в челната тройка. Тази година от 5 отбора, четири са медалисти. Самото ни съревнование с национален отбор при по-големите момичета е въпрос на чест от гледна точка на това – нашите деца да стоят редом до гимнастички от такъв висок ранг, имайки предвид, че националният отбор на България са световните шампионки за 2022-ра.

– Това което казвате, значи ли, че националният отбор се състезава с останалите клубове на Държавното първенство? И ако е така – редно ли е?

– Моето лично мнение, както и на много мои приятели – треньори в отборни спортове като футбол, волейбол, хандбал и т.н. е, че не е редно национален отбор да се състезава с клубни отбори. Аз обожавам нашия национален отбор, те са казано на спортен език „машини“, но тяхното място – според мен, трябва да бъде на международни форуми, представяйки страната на световни, европейски, балкански и други първенства от висок международен ранг. Докато надпреварата на държавно ниво би следвало да бъде между клубовете. Нашият национален отбор трябва да играе на държавно първенство и да даде пример на останалите, но извън класацията.

– Това значи ли, че орисията на „Алексия“ е второто място в най-добрия случай?

– Практически, това се отнася за всички клубове…

– И въпреки това, нашите добрички деца, водени от Вас, отново спечелиха овации и награди. Разкажете за поредното голямо постижение…

-В първа възрастова категория – 6-8 години, отборът ни в състав: Мерлен Арифова, Виктория Емилова, Дария Градинарова, Дария Бонев, Дария Йорданова, Белослава Димитрова и Крисия Владимирова завоюва второто място /дълга програма/.

Във възраст 8-10 години Пламена Керанова, Ния Иванова, Полина Стоева, Ивет Бенова, Гергана Трендафилова, Мила Христова и Мария Ганева се наредиха на третото място.

Отборът ни във възраст 10-12 години: Петя Минчева, Камелия Байчева, Симона Желева, Сияна Георгиева, Радина Стоянова, Симона Живкова и Ванеса Петкова, се завърна със сребърни медали.

Във възраст 12-14 години заехме трето място във временното класиране, но във втория състезателен ден отстъпихме на четвърто място. Смятам, че оценките на журито не бяха справедливи и затова подадохме контастация, предвид факта, че във втория ден момичетата играха още по-добре от първия, а оценките ни бяха занижени. Отборът ни в тази възраст бе в състав: Ема Георгиева, Денислава Георгиева, Силвена Симеонова, Силвия Колева, Дария Георгиева, Джулия Лазарова и Моника Борисова.

При големите /16-18 годишни/ отборът, наредил се след националния, е в състав: Цвета Никова, Симона Петрова, Симона Барабанова, Симона Ризова, Виктория Василева, Виктория Денева и Никол Лилова.

Много искам да споделя с читателите огромната си благодарност към момичета от този отбор, които освен, че тренират и се състезават, помагат дейно и неуморно в треньорската дейност, обгрижват всички по-малки състезателки в клуба и им дават изключително добър пример с труда и поведението си.

– Вече сте си в Добрич – уморени, но щастливи…

– Наистина сме щастливи, и аз, и децата. Това беше един изключително добър завършек на годината за нашите естетически гимнастички. А постигнатото дължим – освен на нашия труд, на сериозното отношение на всички родители и на чудесната база на нашите домакини в сградата на НТС…

Много искам да благодаря на всички, които помогнаха за поредния успех на децата и за поредното признание на техния наистина сериозен труд. А най-много благодаря на децата. От сърце им се радвам и се надявам да продължат да тренират със същия ентусиазъм и да дават повод на Добрич да се гордее!

– Какво предстои на „Алексия“ до края на годината?

– Предстои ни последният етап на Държавна гимнастрада, който ще се проведе тази събота в град Варна. Там ще участват 80-те ни състезателки по гимнастрада, разделени в три възрасти и шест отбора. Надявам се и този път Добрич да се представи на ниво и нашите гимнастички да изправят публиката на крака!

Във връзка с подготовката ни по гимнастрада много искам да споделя, че имахме голям брой записани мънички момиченца, буквално бебета. По този повод оборудвахме нова зала, с помощта на НТС и община Добрич, която ни съдейства с гимнастическите килими. И много се надявам, че в нашия град ще се „родят“ още талантливи гимнастички.