Честит ви Трифон Зарезан!

Честит ви Св. Валентин!

Честита победа на Григор Димитров над Доминик Тийм

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров постигна изключителна и категорична победа с 6:4, 6:4, 6:0 за 2 часа игра срещу шампиона от US Open 2020 и миналогодишен финалист в Австралия Доминик Тийм.

ПЪРВИ СЕТ

Тийм вкара три пъти първи сервис и практически без игра поведе с 40-0, след което обаче Григор спечели първото разиграване чрез размяна на лифтирани бекхенди. Австриецът удари форхенд с рамката на ракетата си за 40-30, но после нов невърнат първи начален удар му осигури гейма – 0:1.

Димитров също започна с директна точка от сервис (но не ас), а после направи двойна грешка, коригирана моментално с ас по диагонала от дясната половина за 30-15. Сбъркан форхенд доведе до 30-30, след като Тийм няколко пъти пращаше топката дълбоко и много високо над мрежата. Отново от полето за равенство обаче началният удар на българина работеше безотказано (40-30), но грешка от бекхенд вкара гейма в дюс. Григор закъсня за форхенд след нова дълбока топка на Тийм и се стигна до шанс за пробив, но той бе отразен отлично с поредница от изпълнения с предната страна на ракетата и уинър. Поредното дълго и интензивно разиграване бе спечелено от Димитров след серия от подсечени бекхенди, а негов ас номер 2 по правата от лявата страна направи резултата 1:1.

Прекрасен форхенд-уинър по обратния диагонал от средата на основната линия изненада Тийм за 15-15, а грешка от тази страна на ракетата на австриеца доведе до 15-30. Изключителен минаващ бекхенд на Гришо му осигури два шанса за пробив, като съперникът отрази първия с много находчива къса топка. За съжаление, вторият брейк-бол също се изпари след грешка от форхенд на българина, а после той сбърка воле на мрежата след прекрасно подготвена атака. С първия си уинър от форхенд Тийм затвори гейма, а за Димитров останаха съмнения за болки в глезена, тъй като се подхлъзна и го усука при тичането към въпросната къса топка при 15-40.

Бившият номер 3 в света водеше при уинърите с 6-2, но и при непредизвиканите грешки, като седмата му такава доведе до 0-15. Тийм догони пусната покрай мрежата топка за 0-30, но следващото излизане напред на Гришо този път завърши с успех. Нов пресилен форхенд от основната линия осигури на съперника нови два шанса за пробив, а първият сервис продължаваше да не върши работа. Поредните дълбоки удари на Тийм му помогнаха да се възползва от по-неубедителното придвижване на Димитров и брейкът стана факт.

В разиграванията между с над 9 удара българинът имаше преимущество, но като цяло с дълбоки форхенди по обратните диагонали шампионът от US Open 2020 неутрализираше подсечените бекхенди. Все пак се стигна до 40-40 след новата грешка от бекхенд на Тийм, а после геймът премина през още два дюса, като часовникът доближаваше 10 минути. Двойна грешка на австриеца не му разреши да затвърди пробива и от третия си опит, така че битката продължи, като остър слайс от ретур на Григор провокира нова неточност на съперника. Същото упражнение провокира възможност за връщане на брейка, но невероятен малшанс накара българина да отправи 5-6 удара със скъсан кордаж и в крайна сметка да загуби разиграването. Димитров не спираше да създава проблеми на сервиращия и пак вкара гейма в дюс, а с поредния си чудесен ретур си осигури втори брейк-бол. Великолепен бекхенд по късия диагонал покрай мрежата на българина му заслужи пробив след близо 15-минутен дуел само в петия гейм – 2:3.

Тийм пласира ретур на основната линия, после го привика на мрежата с къса и завърши с форхенд за 15-30, но още в следващото разиграване Григор реализира марковия си бекхенд-уинър по правата. Австриецът обаче не спираше с коварното връщане на началните удари и стигна до брейк-бол, само че Димитров бързо го неутрализира с елегантен форхенд. В един от редките случаи, когато първият сервис влезе, българинът веднага излезе на мрежата и направи хубаво воле, а после с невърнат сервис изравни резултата – 3:3.

И двамата не можеха да стигнат до 60% вкаран първи начален удар, а поредното дълго разиграване бе спечелено от Гришо, само че късите топки на Тийм не спираха да му носят предимство. Една от малкото “евтини” точки след начален удар на австриеца го изведоха до 40-15, но после той сгреши форхенд за 40-30. Нова неточност на австриеца вкара гейма в дюс, а в следващия момент мрежата “намигна” на Димитров и той стигна до брейк-бол. Аут от форхенд, този път по диагонала, осигури на българина повеждане за първи път в мача – 4:3.

Неубедителен апроуч на родения в Хасково тенисист позволиха на опонента му да запише минаващ бекхенд-уинър по правата за 15-15. Втората бърза точка от сервис изведе Григор до 30-15, а после страхотно разиграване по диагоналите позволи на Димитров да заслужи предимство. Нова директна точка от дясната половина на българина направи резултата 5:3. Тийм проведе почти перфектен сервис-гейм, въпреки двойна грешка, като бързо намали на 5:4, но всичко беше в ръцете на първата ни ракета.

Григор попадна в неудобно положение при 15-30, но първият сервис се притече на помощ в деликатния момент за 30-30. Нова чудесна комбинация с форхенд осигури сетбол, а невърнат втори начален удар по диагонала го реализира – 6:4 след 58 минути игра!

ВТОРИ СЕТ

Три възможности за ранен пробив имаше Димитров, но за съжаление не се възползва от нито един от тях, като Тийм демонстрира най-добрите си начални удари именно в тези моменти. В крайна сметка австриецът се избави от неприятностите и поведе с 0:1. Гришо отговори с доста по-убедително и лесно спечелен гейм за 1:1.

Още при първия по-плитък удар на Тийм беше наказан с излизане на мрежата на Димитров и успех в разиграването за 15-15, а после за пореден път българинът свали топката в краката на съперника с бекхенд и завърши с форхенд за 15-30. Два невърнати първи сервиса от лявата страна все пак запазваха паритета в гейма, но от основната линия Гришо наказваше опонента – шанс за пробив. Форхенд с рамката на ракетата обаче не позволи брейкът да се реализира, но съвсем скоро се стигна до нова възможност. Чудесен форхенд на Тийм неутрализира и нея, а после излизане на австриеца му даде авантаж в поредния дълъг сервис-гейм. Невърнат начален удар по правата в дясното поле избави световния номер 3 от бедите – 1:2.

Непредизвикана грешка от форхенд на Димитров за първи път в сета доведе до ситуация 15-30, а после още един лек удар с предната страна на ракетата изведнъж осигури два брейк-бола. Първият бе отразен с невърнат сервис по диагонала вдясно, но после редица мощни форхенди на Тийм му свършиха работата за 1:3.

Форхенд-уинър на Гришо и грешка на австриеца поставиха отново сервиращия под напрежение при 0-30, но неточност с милиметри на българина го лишиха от предимство в разиграване – 30-30. Чудесен бекхенд-уинър по диагонала на Димитров вкараха гейма в дюс, а великолепен ретур от трудна ситуация осигури рибрейк-бол. Аут от форхенд на Тийм напълно копира сценария от първия сет – 2:3 с моментално връщане на пробива.

Две непредизвикани грешки от форхенд на Гришо доведоха до 15-40, но пък точно тогава той вкара най-добрите си сервиси и вкара в употреби и плоския бекхенд, за да запише четири поредни точки и да измъкне гейма – 3:3. Григор имаше шанс да завърже интригата в следващото си посрещане, но Тийм се възползва напълно от новите топки, а и вкара 11-ия си форхенд-уинър (5 такива за българина) – 3:4.

Два поредни аса на първата ни ракета бяха допълнени с невърнат начален удар за 40-0 на бърза ръка, а форхенд-уинър приключи най-скоростния гейм досега – 4:4. Два страхотни блок-ретура на Димитров затрудниха максимално Тийм за 0-30, но последва изключително стоп-воле на австриеца (15-30). Серия от подсечени бекхенди на българина му дадоха два брейк-бола, а неуспешна къса направи пробива факт – 5:4!

Гришо започна с подсечен и невърнат диагонален сервис в дясното поле за 15-0, а после ас по правата в полето за предимство – 30-0. Още един диагонален начален удар доведе до три сетбола за отрицателно време, а след това сбъркан бекхенд на Тийм довърши прекрасното развитие на частта – 6:4, 6:4 за 1 час и 48 минути игра!

ТРЕТИ СЕТ

Австриецът отново беше надигран с бекхенди по диагонала и се озова в малка беда при 15-30, но сервираше чудесно по правата от полето за предимство. Гришо обаче спечели трета точка с ретура си от дясната страна и стигна до възможност за ранен пробив, а Тийм не можа да вкара воле край мрежата – 1:0! Ас номер 6 с 202 км/ч на Димитров доведе до 30-0, а номер 7 направи 40-0, като впоследствие българинът комфортно затвори гейма на нула за 2:0.

Григор не спираше да тормози съперника с прекрасни ретури и подсечени бекхенди, а увереността на австриеца бе сериозно разклатена при 0-40. Грешка от задната страна на ракетата направи пробива на нула факт – 3:0!

Българинът пласира осми ас по правата в полето за предимство, а после се облагодетелства от грешка от форхенд на опонента си за 30-15. Тийм избухна с плосък бекхенд по правата и изненада Димитров при 30-30, но после невърнат сервис по диагонала в дясното поле осигури гейм-бол. Чудесна комбинация начален удар – форхенд подсигури пробива и резултатът набъбна на 4:0.

Димитров гонеше всяка топка и се стараеше да се възползва от неубедителната игра на Тийм, който продълаваше с грешките – 0-15. Форхенд-уинър направи 0-30, но после австриецът блесна с бекхенд по правата за 15-30. Сбъркан подсечен удар със задната ръка на Тийм, провокиран от хубавия ретур, доведе до ситуация 15-40. Грешка от форхенд на австриеца направи резултата 5:0!

Гришо вкара десетия си ас, а после с форхенд по диагонала, докато тичаше, съвсем обезсърчи съперника – 30-0. Ас номер 11 по същия начин по диагонала в дясното поле осигури три мачбола, като от втория опит Димитров реализира победа с “геврек” – 6:4, 6:4, 6:0 за 2 часа!

https://www.sportal.bg

 

loading...