Днес е Разтурни понеделник

0
898

Вторият ден на Великден се нарича още Разтурни понеделник, свързан с обичая \”размятване на яйца\” за предпазване от градушка и за плодородие. В някои села на Казанлъшко и Габровско в този ден, наричан още \”разметан\” понеделник, младите се събират на някоя поляна, застават едни срещу други и търкалят помежду си червени яйца, съобщава БГНЕС. Обичаят е за предпазване от градушка и за плодородие. Традицията повелява през трите дни да се играят общоселски хора.

Поздравът \”Христос воскресе\” се спазва 40 дни. Седмицата след Великден се нарича Томина неделя. Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е. Седмицата се свързва и с първите появи на Христос сред учениците му. Когато мълвата за изчезването на тялото на Христос се разпространила само апостол Тома не повярвал.

На осмия ден след възкръсването си сам Исус му се явил и го накарал да се убеди в истината. Оттогава остава изразът \”Тома неверни\”, а денят е наречен Томина неделя. http://dnes.dir.bg/