Директорът на най-засекретената лаборатория в китайския град, в който избухна епидемията от коронавирус, отхвърли твърденията, че Ухан може да бъде източникът на огнището, като го нарече „невъзможно“, съобщава АФП.

Пекин е подложен на все по-голям натиск за прозрачността при справяне с пандемията, като САЩ проучват дали вирусът всъщност произхожда от институт по вирусология с лаборатория за биологична безопасност с висока степен на секретност.

Китайски учени заявиха, че вирусът вероятно се е предал от животно на човек на пазара, на който се продават диви животни.

Но съществуването на съоръжението подхранва конспиративни теории, че вирусът се разпространява от Института по вирусология на Ухан, по-специално от неговата лаборатория P4, която е оборудвана за справяне с опасни вируси.

В интервю за държавните медии, публикувано в събота, Юан Джиминг, директор на лабораторията, заяви, че „няма начин този вирус да е дошъл от нас“.
Никой от служителите му не е бил заразен, заяви той пред англоезичния държавен телевизионен канал CGTN, добавяйки, че „целият институт провежда изследвания в различни области, свързани с коронавируса“.

Институтът вече отхвърли теорията през февруари, като заяви, че е споделил информация за патогена на Световната здравна организация в началото на януари.
Но тази седмица САЩ внесоха слуховете сред широката общественост. Държавният секретар Майк Помпео заяви, че американските служители правят „пълно разследване“ за това как вирусът „се е появил в света“.

На въпроса дали изследванията предполагат, че вирусът може да дойде от института, Юан отговори: „Знам, че е невъзможно.“

„Като хора, които провеждат изследвания на вируси, ние ясно знаем какъв вид изследвания се извършват в института и как институтът управлява вирусите и пробите“, каза той.

Той каза, че тъй като P4 лабораторията е в Ухан, „хората не могат да помогнат, но създават асоциации“, но някои медии „умишлено се опитват да подведат хората“.
Доклади във „Вашингтон Поуст“ и „Фокс нюз“ цитират анонимни източници, които изразиха загриженост, че вирусът може да е дошъл – случайно – от лабораторията.

Юан заяви, че докладите са „изцяло базирани на спекулации“ без „доказателства или знания“.

Властите в Ухан първоначално се опитаха да прикрият епидемията и имаше въпроси относно официалната статистика, като правителството многократно променя критериите си за преброяване в пика на епидемията.

Тази седмица властите в града признаха грешки при преброяването на броя на смъртните случаи и рязко повишиха цифрата с 50 процента.

https://dariknews.bg