19 нови потвърдени случаи на заразени с коронавируса са установени за денонощието, отчете на брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски.

Един пациент е починал. Това е 60-годишен мъж с тежки придружаващи заболявания. 42 са общо жертвите на коронавируса в страната.

Общо заразените до момента са 884 души. Увеличението спрямо вчера е 2,2%.

В София са 11 от новорегистрираните инфектирани. Няма нови случаи сред медицинския персонал.

246 от заразените са настанени в болници, от тях 35 са в интензивни отделения.

До 18 април в страната са извършени 26 417 теста, каза още ген. Мутафчийски.

България е с най-ниска смъртност от коронавирус на Балканите и сме на второ място в Европа. Само в Словакия има по-малко смъртни случаи. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

„С по-ниска смъртност от нас в Европа е само в Словакия. В пъти по-висока смъртност има в Швеция, не говорим за големите огнища, като Германия, Франция, Италия. Дори и в сравнение с балканските страни стоим добре. Имаме 4 пъти по-ниска смъртност, отколкото в Северна Македония“, обяви проф. Мутафчийски.

Проф. Мутафчийски определи като добра новина, че гражданите са се вслушали в призивите и не са отишли на църква на Великден. „Най-добрата констатация, която можем да направим е, че гражданите се вслушаха не само в призивите на щаба и правителството, но и на самите свещеници. Те останаха вкъщи. В репортажите видяхме това. Големите опасения, че църквите ще станат източник на заразяване не се оправдаха“, подчерта той.

В същото време от щаба очакват повишаване на заболеваемостта, защото много хора не спазват мерките за ограничения и за физическо дистанциране, също така много хора за празниците са напуснали София. В този ред на мисли, ген. Мутафчийски заяви, че църквите ще имат най-малък принос за увеличаване на заразата.

От следващата седмица ще бъде възобновена работата по детските и женските консултации и изпълнението на имунизационния календар, информира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Подготвени са текстовете на заповедите. Това обаче ще става в определени дни, за да не се получава смесване на потоците от хора”, обясни той.

Кунчев поясни, че свижданията в болниците обаче няма да бъдат възобновени. „Считаме, че това не е добра идея външни хора да посещават лечебните заведения и това ще затрудни работата им”, допълни той.

Главният здравен инспектор посочи, че възстановяването на част от дейностите било знак за постепенното възстановяване на дейността на болниците, не само по отношение на женски и детски консултации, а и на тяхната планова дейност.

https://lupa.bg