• Преди около четири месеца той си направи публично втора бустерна доза

Президентът на САЩ Джо Байдън е с коронавирус, съобщиха от Белия дом.

От там информират, че той има леки симптоми. Тази сутрин тестът на Байдън e дал положителен резултат за COVID-19. Преди около четири месеца той си направи публично втора бустерна доза и призова неваксинираните да сторят същото.

Байдън ще се изолира в Белия дом и ще продължи да изпълнява пълноценно всички свои задължения през това време.

“Президентът е напълно ваксиниран, има поставени две бустерни дози и изпитва много леки симптоми. Той започна да приема Paxlovid“, заяви прессекретарят на Байдън Карин Жан-Пиер.

Paxlovid е антивирусно лекарство на “Пфайзер” и се предлага чрез разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата за лечение на лек до умерен Covid-19 при хора на 12 и повече години, които са изложени на висок риск от тежко заболяване. Изисква лекарско предписание.

Байдън получи първите си две дози от ваксината срещу Covid-19 на “Пфайзер”преди встъпването си в длъжност през януари 2021 г., първата си бустерна ваксина през септември и втората си бустерна ваксинация на 30 март.

Поради възрастта си Байдън е изложен на повишен риск от по-тежък случай на Covid-19, въпреки че американските центрове за контрол и превенция на заболяванията казват, че при възрастните, които са напълно ваксинирани и с бустерна доза, значително намалява риска от хоспитализация и смърт. https://lupa.bg/