Румънците вече могат да получат финансиране до 15 000 евро, за да направят домовете си енергийно ефективни, съобщават местни медии, цитирайки Министерството на околната среда, водите и горите. Целта на програмата е да се намали консумацията на енергия в домовете на румънците и емисиите на парникови газове.

Приблизително 9 000 собственици на жилища в Румъния ще могат да направят домовете си по-енергийно ефективни чрез тази програма, чийто общ бюджет е 430 милиона леи (88,5 милиона евро). Те могат да се възползват от енергийна премия до 15 000 евро. Тя покрива до 60% от ремонта.

“Повечето къщи не са добре изолирани. Това е и причината енергийните загуби да достигнат до 30% само през външните стени или 25% през прозорците или покривите. Нашата програма има голям екологичен компонент, но също така и икономически и социален: косвено такава инвестиция води до намаляване наполовина на сметките за енергия и, косвено, до намаляване на националното потребление на енергия “, каза министър Костел Алекс.

Допустимите разходи включват: монтаж на изолационни прозорци, изолация на покрива, външни стени, монтаж на по-ефективен котел, слънчеви панели, вентилационни системи, LED осветителни тела, сензори за движение, нови клапани и тръби и др. Условието за допустимост на проекта е енергийната ефективност на къщата да се увеличи с поне един енергиен клас.

В същото време у нас се обмисля  нисколихвени кредити да заменят безплатното саниране. При предстоящия втори етап на програмата за саниране ще се търси съкращаване на държавното участие в процеса, което ще се компенсира с други източници на средства, като за целта ще се разширява “прилагането на финансови инструменти, които ще мобилизират финансиране от частния сектор”, обяснява регионалният министър Петя Аврамова  в отговор на депутатски въпрос.

От началото на програмата в началото на 2015 г. до септември 2020 г. са били оздравени и въведени в експлоатация 1902 сгради.
До приключването на настоящия първи етап на програмата трябва да се обновят още 120 сгради на територията на 15 общини, от тях 33 са със започнали строително-монтажни работи, останалите са на различни подготвителни етапи.

https://www.pariteni.bg

loading...