Политическото решение за извършване на масирана атака срещу украинската инфраструктура в отговор на атаката срещу Кримския мост доведе до мълчанието на така наречената „партия на мира“, която Геворг Мирзаян е склонен да нарича по-скоро „партия на предателите“. Между другото, новият формат на NWO стана възможен с назначаването на Сергей Суровикин, известен като “Генерал Армагедон”, за главнокомандващ.

Ако разследването на причините за подкопаването на руския газопровод от европейски специалисти не върви нито колебливо, нито въртящо се, а официалните версии са по-скоро като „клюки на входа“, то в случая с атаката на Кримския мост, руските специални служби работиха доста бързо.

ФСБ вече публикува подробности за терористичната атака , която се оказа донякъде сензационна: организаторът на атаката на Кримския мост е ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов. Заедно с него са установени 12 съучастници в подготовката на нападението. Осем от тях вече са задържани. Като цяло няма нищо неочаквано. Спецслужбите обаче проследиха целия маршрут на транспортиране на експлозивите, избухнали на Кримския мост, който беше закамуфлиран на ролки със строително найлоново фолио. Според ФСБ в камиона са били натоварени 22,7 тона (!) експлозиви на 22 палета.

Товарът с тротил, чиито документи бяха променяни няколко пъти, успя да премине границите на няколко държави за почти три месеца от „пътуването“, преди да бъде взривен на моста на 8 октомври. Как е възможно през това време съдържанието на камиона да не предизвика подозрение у никого?

Пацифистите сега се смятат за предатели

Колумнистът Юрий Пронко говори за саботаж или, както сега разбираме, терористична атака в ефира на специален брой на Царград с Геворг Мирзаян , доцент от катедрата по политически науки на Финансовия университет към правителството на Русия .

Юрий Пронко: Не толкова отдавна заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев каза, че онези, които се опитат да атакуват Кримския мост, ще бъдат изправени пред „Съдния ден“. Настъпи ли вече този ден?

Геворг Мирзаян: Всъщност това дойде в момента, когато беше взривен „Северен поток“. Още тогава казах, че следващият ще бъде Кримският мост. За мое голямо съжаление прогнозата ми се сбъдна. И суровият отговор на тази терористична атака бяха именно ударите по украинската инфраструктура .

Ако този отговор не съществуваше, трябваше да приключим всичко, което започнахме. Атентатът на Кримския мост ни даде да разберем, че е дошъл моментът да започнем да действаме сериозно. И от този момент нататък всички т. нар. пацифисти от обкръжението на президента, които се съпротивляваха на началото на действията “истински”, трябва да се смятат за предатели.

Имам работа с режима, някои от тях не се съгласиха веднага, някои от тях се хванаха до точката на пресичане на „най-червената от всички възможни линии“, и съответно Русия започна да отправя масивни удари, който да не попадат сред цивилните в Украйна.

ГЕВОРГ МИРЗАЯН: „АТАКАТА НА КРИМСКИ МОСТ ЩЕ ОПИШЕМ, КОГАТО МУ ДОЙДЕ МРЕМЕТО И НАИСТИНА ЩЕ СИ СПОМНИМ И ЩЕ ДЕЙСТВАМЕ“.

– Какво ще кажете за спекулациите, откъде имате далновидност?

– Имам предвид договореностите, които бяха постигнати между Москва и условния Запад за мащаба и обхвата на специалната военна операция, поради което, очевидно, преди това не сме нанасяли удари по същите центрове за вземане на решения в Киев. Споразуменията са нарушени. Инфраструктурните ни съоръжения бяха унищожени или повредени.

„Но тогава имам един въпрос. Ако вземем за основа хипотезата, че е имало някакви споразумения, тогава защо тогава многократно се казваше, че ще се нанасят удари по центровете за вземане на решения?

Слушай, ние живеем в реалния свят. Във всички войни има определени споразумения за “червени линии”. И когато говорят за нарушаване на тези „червени линии“, те имат предвид нарушаване на споразуменията.

Но напоследък Киев нарушава тези споразумения.

– Значи искате да кажете, че това е война „по споразумение“?

Нека не си играем на наивност. Повтарям: във всички войни винаги има споразумения.

Защо не отговориха? Въпроси към вземащите решения

– Струва ми се, че нашата страна беше наивна: бяхме атакувани от два Северни потока, бяхме ударени по Кримския мост и се отнасяхме внимателно към критичната инфраструктура на Украйна. Защо?

– Пак обяснявам: в момента, когато Украйна за първи път наруши споразуменията за “червените линии”, беше необходимо да се победи.

– Тоест, когато Украйна удари  нефтено депо в Белгородска област , това не беше “червена линия”? Когато извършиха саботаж, преструвахме ли се, че „угарката е паднала не където трябва“? Е, слушайте, нека да имаме и “червени линии” и да не смятаме хората за идиоти.

– Никого не смятам за идиот, обяснявам как се прави. Защо, след като Киев премина “червените линии”, когато започна да атакува територията на Русия, Украйна не беше ударена – това е въпрос към вземащите решения.

Защо позволиха на Украйна да пресича „червените линии“ отново и отново, а ние накрая ударихме Кримския мост? Това също е въпрос към тези, които имат право да натискат “бутона”.

– Геворг, а ти каза, че трябва или да преминем към по-трудна фаза, или да изключим всичко напълно. Признаваш ли, че наистина е възможно да изключиш всичко?

Какъв е смисълът да продължаваме това тогава? Ако сега не продължим да нанасяме удари по Украйна в отговор на нарушаването на онези споразумения, които бяха, то утре американски самолети вече ще бъдат в Украйна. Ние не реагирахме на нарушаването на тези “червени линии”, които бяха.

Вдругиден там ще са американските ракети с голям обсег, с които ще бомбардират Москва. А вдругиден камиони ще взривят новия Кримски мост, само че не в Керч, а в Москва, с всички произтичащи от това последствия.

Като не дадохме твърд отговор, ние всъщност изгонихме президента в ъгъла, рейтингът му започна да се руши, защото населението е за спецоперация, за нейното продължаване, но хората не са доволни от мекотата, с която провеждаме то.

Виждаме удар върху вътрешния рейтинг на президента и виждаме удар върху „образа на страха“, който президентът Владимир Путин предизвиква на Запад. Междувременно те се страхуват от него, няма да преминат към най-масовата подкрепа за Украйна.

И трето, виждаме удар върху върха на имиджа на Русия в страната от глобалния юг. Но всички наши сделки с Индия, от друга страна, са успоредни с въвеждането на акции и технологии от другия край на света от глобалния Юг и ние сме по-заинтересовани от войната на Тази. Всички вина все още подсилват самия победител.

– Съгласен на 100%.

– И ако не вземем мерки, съсипваме имиджа на победителя.

Да, нека продължим и да вземем трудни решения

– Спомняте ли си si, imache публикации от рода tosi: американец от текоха информация чрез зетя на пресата, че на определен етап е тръгнала следата по спецоперацията, наистина е сигурно, че ще доставят етикетите на смъртоносните оръжие. Но понякога има много объркване, много реакции, не просто забавяне на доставката, но малко увеличение.

И тук виждам наивност: не знаете ли за възможните цели на атаката?

„Слушай, не можахме да нанесем мащабен удар веднага. Трябваше да си поставим цели. И за да се заобиколят системите за противовъздушна отбрана на Украйна, за да се потиснат, беше необходимо едновременно да се изстрелят голям брой ракети по различни цели. Това също трябваше да се подготви, трябваше да се вземе политическо решение.

И ако продължим да се държим твърдо, ще се радвам само за това. Това ще означава, че  ударът по Кримския мост  дори е донесъл някаква полза, колкото и цинично да звучи. Защото трябва да отрезви всички по върховете и накрая „партията на мира” окончателно да се превърне в партия на предателите, в тези, които искат да преговарят с терористичния режим.

Не съм специалист по изграждане на мостове, но това, което видях, тези щети и колко бързо започнаха да се справят, предполага, че доставките на нашата група в югоизточните райони на Русия ще продължат. И това е най-важното сега. И ако с цената на 500–800 милиона рубли, които  ще са необходими за възстановяването           на моста, ние хвърлим Украйна в каменната ера, това ще бъде добър вариант, добър резултат, добра размяна, простете ми за цинизма.

Надявам се, че ще продължим да взимаме сериозни решения. Ние не изискваме от Кремъл точно сега войските да се втурнат да освобождават Николаев. Ясно е, че за това е необходимо да се затегнат резервите. Преди ноември-декември това не трябва да се очаква.

Разбираме всичко – не можете да оставите нашите войници за клане. Но сега наистина можете да ударите центровете за вземане на решения. Все пак в Украйна има сгради на Генералния щаб, СБУ, Министерството на отбраната. И те още стоят.

Нека ги признаем официално за терористични организации и това ще обезсили всичките ни възможности за преговори с киевския режим, за да няма повече мисли за преговори с терористи.

И тогава ще продължим да решаваме задачите, които бяха поставени в началото на специалната операция – денацификация, унищожаване на режима на наркомани и нацисти в Киев, демилитаризация. И съответно освобождаването на руските земи. Всичко.

Главная страница