Добрич /Александра Антонова, БТА/
Джулия Линч е помощник-учител по английски език в Езиковата гимназия “Гео Милев” в Добрич. Родена е в Питсбърг, щата Пенсилвания. Завършва Университета в Маями със специалност “Финанси, правни науки и публична администрация”. В България я довежда стремежът към новото.
След дипломирането си осъзнах, че искам да направя нещо коренно различно от дългосрочните ми планове в сферата на правото, разказва 24-годишната американка. Тя търси предизвикателство, което ще я изложи на напълно различна среда и ще я срещне с нови хора и непозната култура. Така научава за програмата Фулбрайт / Фондация “Америка за България” за помощник-учители по английски език.
Програмата започва през 2006 година с цел да развива комуникативните умения на българските ученици чрез достъп до естествени носители на езика и съвременни методи на преподаване. Оттогава като помощник-учители у нас са работили над 300 американци, което нарежда българската програма “Фулбрайт” на трето място по мащаб в Европа.
Имах избор между над 100 държави, но се спрях на България. Една от причините е, че тук партньор на “Фулбрайт” е Фондация “БЕСТ”, която организира англоезични състезания по речи, дебати, поезия и проза между училищата, казва Линч. От друга страна, България е по-непозната за американците от останалите европейски страни, а едва ли бих имала друг шанс да я посетя.
Родината ни се оказва перфектната комбинация между желаното приключение и двете й страсти – дебатите, с които се занимава от ученичка и преподаването, което я грабва в университета. Линч от своя страна е идеалното допълнение към колектива на Езиковата гимназия в Добрич.
Тя се вписа страхотно, работи много съвестно и постига високи резултати. Благодарение на нея тази година за пръв път гимназията се класира на второ място в регионалния турнир на Фондация “БЕСТ” за Източна България. Доскоро не можехме да си представим такова постижение, каза Людмила Хвалабогова, преподавател по английски език и ментор на американката.
Впечатлена съм колко бързо Джулия помогна на учениците да пречупят страха си от говоренето и от това, че допускат грешки, допълва учителката. Това е много важно, защото образователната ни система е такава, че наказва учениците за техните грешки, а никой не е безгрешен. И преди сме имали помощник-учители от САЩ – девет през последните 11 години, но тя се отличава със своя подход.
Учениците също са очаровани от младата американка. Радваме се, че имаме досег до учител и човек като Джулия, споделя деветокласникът Максим Панайотов. Познаваме я от три месеца, но вече я чувстваме като приятел. Приспособи се много добре към нас. Вече проговори и български.
Благодарение на нея успяхме да преборим притеснението от говоренето на английски, допълва Никол Тодорова, също в IX клас. Тя е уникален човек, до когото можеш да се допиташ за всичко, допълва гимназистката. Винаги е насреща.
Американката също е впечатлена от учениците в Езикова гимназия “Гео Милев”. Един от първите уроци, които изнася пред тях, е за разликите между средното образование в САЩ и в България. В някои отношения двете много си приличат, но в САЩ училищата предлагат много извънкласни занимания – музикални, спортни, театрални и други, казва тя. Всички ходят на училище, но и членуват в клубове по интереси.
Някои мои ученици тук са ме канили на свои музикални и театрални участия извън училище. Досега не съм имала възможност да отида, но са ми изпращали видеоклипове и съм впечатлена от нивото и таланта им. Американските деца не се справят толкова добре, споделя Джулия Линч.
Тя често организира дебати в часовете си с IX и XII клас. Темите варират – от “за” или “против” задължителните униформи в училище, до влиянието на социалните мрежи върху самочувствието на подрастващите. За някои от децата английският е втори чужд език, но въпреки това се представят на по-високо ниво от много мои колеги в университета, споделя американката.
На XI клас последно дадох групово домашно да съставят маршрут за въображаемо пътуване из САЩ – кои щати и градове биха посетили, какви забележителности биха видели там, каква е тяхната история, разказва Линч. Мисля, че такива проекти са забавни за учениците, защото им дават шанс да разгърнат творческия си потенциал и да покажат какво ги вълнува.
Почти всеки уикенд Линч посещава, съвсем не въображаемо, различни български градове и забележителности с други помощник-учители от програмата. Споделя, че пътешествията из България са едни от най-хубавите й преживявания.
В края на октомври бяхме в Пловдив, където част от колегите ми участваха в маратона. Деня на благодарността прекарахме във Велико Търново. Обиколихме и коледните пазари във Варна и София. За мен празничната атмосфера тук е перфектната комбинация от домашния уют и вълнението от новото и непознатото.
За празниците американката остава в България. Това бе част от плана ми, когато пристигнах, казва тя. Моя приятелка дойде от САЩ и заедно с други американци в програмата сме в Банско за Коледа. После отново ще бъдем в Пловдив, а Новата година ще посрещнем в София.
През януари на гости ще дойдат майка ми и брат ми. Тогава ще разберем колко добре се справям с българския. Всъщност една от целите ми през 2022-ра е да развия уменията си по езика. Истински се влюбих в България, казва тя. Обмислям да кандидатствам за оставане и през следващата учебна година, заявява Линч.