• Ние се договорихме (на среща с руския президент Владимир Путин) за петролната формула, която не винаги изглеждаше толкова привлекателна, колкото днес, каза сръбският президент

Сърбия е успяла да спести поне 1 милиард евро благодарение на изгодната цена на газа, определена от Русия по време на преговорите, които се проведоха на 25 ноември. Това съобщи в неделя президентът на републиката Александър Вучич в ефира на предаването Hit Tvit по телевизия Pink, цитиран от Фокус.

„Ние се договорихме [на среща с руския президент Владимир Путин] за петролната формула, която не винаги изглеждаше толкова привлекателна, колкото днес“, каза той.

„Това е формула, която при цена на петрола от 82-83 долара за барел ви позволява да плащате около 270-275 долара за 1000 кубически метра газ, така че в момента е изгодно да имате петролна формула. <…> Обещавам, че ще продължим да работим и в бъдеще ще имаме и най-ниската цена в Европа, без страните от ОНД. Успяхме, това не са 300 милиона спестявания за всички сръбски граждани, това е поне 1 милиард евро, включително всички валутни транзакции, това е стратегически въпрос за страната, това са огромни спестявания“.

„Въобще разбирате ли, че цените варират от 650 до 1200 евро за 1000 кубически метра, а ние плащаме 270?“ – подчерта сръбският лидер.

„Гордея се с нашата страна, с факта, че през последния период изградихме магистрален газопровод [Балкански поток] с дължина 402 км: когато имаш газопровод, можеш да говориш за друга цена. Президент Путин – безкрайна благодарност, че уважава интересите на Сърбия и ни предоставя такава цена за шест месеца, тъй като му е трудно да определи такава цена за по-дълъг период, защото другите [купувачи на газ] биха се възмутили, германците сега се борят за цена от 500 долара, това е два пъти повече от това, което плащаме“, каза Вучич.

„Що се отнася до цената на газа след шест месеца, нищо, ще отида на ново посещение. Това са въпроси, които не могат да се решат по телефона, разговорът ми с Путин продължи три часа. И това (ниска цена на газа) не е защото ние трябва да купуваме оръжия. Не, ние купуваме оръжие от Русия по собствена воля, защото искаме да бъдем силни, а не защото някой ни принуждава да купуваме оръжия“, добави сръбският лидер.

В резултат на преговорите в Сочи на 25 ноември Русия запази цената на газа за Сърбия на 270 долара за шестте зимни месеца, след което Белград ще получи изгодни условия от Москва по дългосрочен договор. Според Вучич тези условия са „изключителни“.  https://blitz.bg/