Напълно ваксинирани също могат да се заразят с Ковид-19 или да се разболеят тежко. Защо това е така и кои хора са най-застрашени?

Изследване на американския Национален здравен институт търси отговор на тези въпроси.

Учените са събрали и анализирали данни от 1,2 милиона пациенти с коронавирус над 18 години, които между декември 2020 и октомври 2021 година, т.е. преди Омикрон вълната, са получили две дози иРНК ваксина или една от векторната ваксина на Johnson & Johnson, пише DW.

Резултатите: Тежкото протичане на заболяването се е случвало рядко. От 1,2 милиона ваксинирани едва 2246 (0,18%) са се разболели въпреки ваксинацията. При 189 от тях (0,015 процента) болестта е протекла тежко с остра дихателна недостатъчност, неинвазивна вентилация или с постъпване в интензивно отделение. 36 от тях са починали, което съответства на 0,0033 процента от всички участници в проучването.

При всички пациенти, които са преболедували тежко, е констатиран поне един от изброените по-долу осем рискови фактора.

А при 75 на сто от починалите са констатирани поне четири от тях:

– възраст над 65 години (3,2 пъти по-висок риск)

– отслабена имунна система (1,9 пъти по-висок риск)

– хронично заболяване на белите дробове (1,7 пъти по-висок риск)

– хронично заболяване на черния дроб (1,7 пъти по-висок риск)

– хронично бъбречно заболяване (1,5 пъти по-висок риск)

– неврологично заболяване (1,5 пъти по-висок риск)

– диабет (1,5 пъти по-висок риск)

– сърдечно заболяване (1,4 пъти по-висок риск)

При заразените, които са били имунизирани с BioNTech/Pfizer, опасността от тежко протичане на заболяването е била малко по-висока от тази при ваксинираните с Moderna.

Учените, провели изследването, подчертават ефективността на ваксинацията срещу тежко протичане на заболяването. Особено за хората от рисковите групи е изключително важно да си поставят бустерна доза ваксина, гласи друга тяхна препоръка.

https://lupa.bg/