Монтана. Служители на РУ Лом задържаха по „горещи“ следи извършител на домова кражба. Вчера сутринта в полицията бил получен сигнал от местен жител, който съобщил, че същата сутрин между 8 и 8,45 часа неизвестен проникнал през незаключената входна врата в дома му и отнел моторен трион и два мобилни телефона. В резултат на проведените незабавни полицейски действия криминалистите бързо влезли в дирите на 39-годишен от село Медковец, с криминалистически регистрации в полицията. Откраднатите вещи са намерени укрити в храсти в близост до къщата на потърпевшия. Извършителят е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 194 от НК.

 

София – област. Извършител на грабеж е задържан с постоянна мярка след бързи действия на ихтиманските криминалисти. Към 13 часа на 23 декември жителка на Ихтиман подала сигнал в полицията, че е станала жертва на грабеж. Потърпевшата разказала, че вървейки по улицата, непознат е издърпал насила от ръцете ѝ дамската чанта, след което я е повалил на земята и избягал. По случая било образувано досъдебно производство и предприети незабавни действия по установяването на извършителя. Бързата оперативна работа на криминалистите скоро дала резултат. Самоличността на извършителя била изяснена, а част от инкриминираните вещи – открити, захвърлени в тревните площи зад жилищен блок. Въпреки че се е укривал от органите на реда, поради което бил обявен и за общодържавно издирване, авторът на грабежа бил задържан няколко часа по-късно. След приключване на действията по разследването 21-годишният криминално проявен ихтиманец е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 198, ал.1 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ и е отведен в следствения арест за изтърпяването ѝ.

 

София. Полицаи от Девето РУ задържаха малолетен за извършена от него кражба. Сигналът бил подаден в полицията от 63-годишна жена, обяснила, че на спирка на градския транспорт в ж.к. „Люлин“ установила липсата на плик със сумата от 1800 лева. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия бил установен и задържан 15-годишен, с криминалистически регистрации в полицията. Събраните материали по случая са докладвани в Софийската районна прокуратура, работата по случая продължава.

 

Пловдив. 17-годишен е задържан в Пето РУ за въоръжен грабеж. На 27 декември около 00.20 часа мъж потърсил помощ в полицията – вървейки по бул. „Освобождение“ в ж.к. „Тракия“ бил пресрещнат от четирима,  единият го заплашил с пистолет и отнел дребна парична сума. След незабавно предприети действия извършителите, младежи на възраст между 13 и 17 г., са установени, а пистолетът е иззет. Образувано е досъдебно производство. Уведомена е прокуратурата.

В понеделник на тел. 112 във Второ РУ бил подаден  сигнал за сбиване след възникнал пътен инцидент между два автомобила на ул. „Петър Шилев“ в Пловдив. По първоначални данни, след инцидента шофьорът на едната кола – 38-годишен мъж, нападнал „колегата си“ с обиди и го ударил. Справка в полицейските регистри показала, че той е криминално проявен и осъждан. С полицейска заповед мъжът е задържан за едно денонощие, срещу него е образувано бързо производство по чл. 325 ал. 1 от НК.

Стара Загора. 42 – годишен местен жител е задържан в полицията. На 28 декември,  около 2 часа бил получен сигнал в полицията, че мъж чупи стъклопакети на два павилиона в областния град. Изпратеният полицейски екип установил мъжа на място. Задържан е с полицейска мярка за срок до 24 часа и срещу него е образувано бързо производство за престъпление по чл.216 от НК.

 

На 27 декември бил получен сигнал за кражба на дрехи от двама магазина в града. След извършения на място оглед и предприети полицейски действия, в полицейския арест е задържан извършителят – 21-годишен от с. Калояновец. Срещу него е образувано бързо производство за престъпление по чл.194 от НК, работата по случая продължава.

 

Хасково. 35-годишен хасковлия е установен във връзка с присвояване на пари. Полицаи издирваха мъжа, заподозрян, че е присвоил пари от игрална зала, където работил. Сигнал за липсата на 14 000 лева бе подаден на 22 декември от управител на обекта в областния град. Издирваният признал действията си пред криминалистите и върнал с протокол 2500 лева от инкриминираните пари. Останалите похарчил и проиграл.

 

Турски водач е задържан с дрога. Към 11 часа вчера на трасе „изход за товарни автомобили“ пристигнал товарен автомобил „Рено“, шофиран от 43-годишен от Турция. При щателна проверка митническите служители открили в кабината и ремаркето на камиона чанти със суха зелена листна маса с тегло 1120 грама, реагираща при полеви наркотест на канабис. Пътни полицаи тествали водача с техническо средство, което отчело положителна проба за амфетамин. Задържан е с полицейска заповед за срок до 24 часа, съставен му е акт по ЗДвП и е образувано досъдебно производство.

 

Плевен. Нерегистрирано моторно превозно средство е засечено при проверка в Червен бряг, а за притежаване на наркотици е задържан 28-годишният му водач. Лекият автомобил „Мерцедес“, без регистрационни табели, бил засечен на кръстовище в града на 27 декември, около 18.15 часа. При контрола е установено, че колата е с прекратена регистрация на основание чл. 143, ал. 11 от ЗДвП. От превозното средство са иззети откритите в подлакътник между предните седалки два плика с бяло прахообразно вещество, на което е назначена експертиза. Образувани са бързо производство по чл. 345, ал. 2 от НК и досъдебно – по чл. 354 „а“, ал. 3, т. 1 от НК. За случая е уведомена Районна прокуратура – Плевен.

 

За притежание на наркотици в полицейския арест е задържан 24-годишен плевенчанин. На 28 декември в 01:40 часа той бил спрян за проверка на улица в областния град. Доброволно предал полиетиленова свивка, съдържаща 1 грам марихуана. Предстои физико-химическа експертиза на иззетия наркотик. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК и е сезирана районната прокуратура.

 

Кърджали. След скандал на входа на заведение в Кърджали 28-годишен е задържан тази нощ в полицейското управление. Според данните между мъжа и негов познат възникнал скандал, при който била потрошена входната врата на обекта. Започната е проверка по чл. 216, ал. 1 от Наказателния кодекс за повреда и унищожаване на чуждо имущество. Полицията издирва втория участник в скандала.

 

Мъж е пострадал при семеен спор в село Жълтуша. Инцидентът станал на 27 декември около 21.30 часа. При разправия за ползването на общ имот 48-годишна нанесла удар с тояга на мъжа, в резултат на което била счупена ръката му. На пострадалия била оказана медицинска помощ във Филиала на спешна помощ в Ардино, след което бил освободен. Започната е проверка по чл.129, ал.1 от Наказателния кодекс за нанесена телена повреда.

 

Досъдебно производство за причинена смърт на безстопанствено куче е образувано в РУ – Кирково. По първоначални данни на 24 декември животното било застреляно в землището на село Пресека. Дежурна оперативна група от РУ-Кирково е извършила оглед на мястото на произшествието. Полицията издирва извършителя на деянието.

 

Благоевград. Сигнал в полицията бил подаден на 27 декември от жителка на Разлог, че домашната й котка е убита. Веднага са предприети оперативно – издирвателни действия, в резултат на които бил установен и задържан 58 – годишен мъж от града. По случая е образувано досъдебно производство и е уведомена компетентната прокуратура.

 

Вчера в полицията бил получен сигнал от 34 – годишен мъж от с. Рибново, че в местността „Буковска река“ е намерил кучето си с огнестрелна рана в областта на шията. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е компетентната прокуратура.