Над 600 работещи в транспортния бранш у нас облякоха жълти жилетки и с развети трикольори поеха пеша към Европарламента на площад Люксембург вчера. Това е първият български международен протест срещу пакета“ Мобилност“, известен още като пакета „Макрон“.

9 български тира и 1 литовски затвориха площад Люксембург в белгийската столица.В Брюксел прозвуча и българският химн.

“Основният проблем в предвидения пакет е връщането на водачите и камионите в страната на регистрация. Това означава, че нашите превозвачи трябва да се приберат до България, независимо че фирмата може да има бази в Европа”, коментира изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров.

Друг текст, срещу който протестират нашите фирми е „равно заплащане за един и същи труд, на едно и също място. “При средна ставка 10 евро на час, това означава, че шофьор трябва да получи от българския си работодател 7200 евро командировъчни. Никой шофьор – нито във френска, нито в немска фирма, взима тези пари. Взимат между 2000 – 2400 евро, колкото и нашите шофьори“, обясни Димитров.

Oт своя страна транспортният министър Росен Желязков подчерта, че протестът „не е форма на натиск, а демонстрация на ясно и категорично послание против разделението на Европа на централни и периферни държави“.

Ние протестираме срещу тези предложения, тъй като те са дискриминационни, издигащи бариери пред автомобилния транспорт с пагубни последици, които предизвикват огромна административна, организационна и финансова тежест, фрагментиране на европейския пазар на транспортни услуги. Вместо постигане на определените цели тези регулации ще влошат показателите на автомобилния транспорт и ще причинят драматично нарастване на разходите, загуба на конкурентоспособност и дори изключване от пазари на трети страни, се казва в декларацията.

Ние – браншът и гражданите на Европейския съюз, се нуждаем от добре балансирани, професионално, икономически, социално и екологично обосновани решения.

 

loading...