ТРАНСПОРТНАТА КОМИСИЯ В ЕП ПОДКРЕПЯ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО КАМИОНИТЕ ДА СЕ ВРЪЩАТ НА ВСЕКИ ТРИ СЕДМИЦИ В ДЪРЖАВАТА НА ПРЕВОЗВАЧА

0
1213

Комисията по транспорт на Европейския парламент подкрепи вчера предложението камионите, извършващи товарни превози в ЕС, да се връщат веднъж на три седмици в държавата, където е регистрирана фирмата собственик. Това не е окончателно решение и въпросът предстои да бъде обсъден в пленарната зала на ЕП.
Транспортната комисия одобри само един от трите доклада, които разглеждаше и които засягат също условията за извършването на международни пътни превози. Отхвърлени бяха двата доклада, свързани с почивките на водачите и техните възнаграждения. По-късно вчера евродепутатите от комисията трябваше да решат как ще продължат работата по тези теми и до късно не бе известно какви текстове ще бъдат подложени на гласуване в пленарната зала – същите, променени или нови.
Вчерашното решение е само стъпка от очертаването на становището на ЕП в преговорите с Европейската комисия и Съвета на ЕС. Преди началото на заседанието пред ЕП в Брюксел се събраха стотици шофьори от България, Румъния и Полша, които протестираха срещу опитите условията на техния труд да бъдат променени. Протестът бе подкрепен от български евродепутати от всички групи, а в залата на заседанието присъства министърът на транспорта Росен Желязков.

Комисията по транспорт на Европейския парламент на практика вчера очерта курс на големи загуби за българските превозвачи, който ще доведе до ликвидиране на транспортни фирми и изтичане на дефицитна работна ръка към западните държави в Европейския съюз. С това решение пролича и колониалната политика, която води като цяло Европейския парламент спрямо страни като България, Румъния и Полша.  БТА/НДТ