През последните дни се наблюдава тенденция за плавно покачване както на заболеваемостта от Ковид 19, така и на заетостта в болничните заведения. За последното денонощие има 6164 изследвани проби, новите случаи са 1156, което прави 18.8%. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти относно ситуацията с коронавируса в страната. „Отношението новозаразени – излекувани е 2 към 1. Тъй като заетостта на леглата не е дифузно увеличена в цялата страна, а само в определени области, обсъждаме прилагането на локален подход за противоепидемични мерки и овладяване на епидемията в тези места”, обясни още здравният министър. Според него, ситуацията в страната се дължи на циркулирането в страната на новия британски щам на корона вируса в страната.

По отношение на данните в страната прави впечатление голямата разлика между заболеваемостта в отделните региони, което налага регионален подход. Заболеваемостта в Кюстендил е 487 на 100 000, а в Търговище 26 на 100 000. Днес щабът в Бургас е взел решение да отмени плановия прием в болниците.

ВАКСИНИТЕ

„Страхът беше много голям, но по-голям е страхът, който идва отвън, който се създава от фалшивите новини, от конспирациите, от жълтите сайтове. Там срещаме най-големи трудности – да убедим нашите баби и дядовци, нашите майки и бащи, че смисълът на ваксинирането е да спасим българското общество. Всеки ден се борим с лъжи, всеки ден отговаряме на въпроси, породени именно от тези новини. Страхът почва там, където свършва истината. Именно затова всеки четвъртък даваме истината такава, каквато е, без да я шлайфаме, без да я политизираме. Ако някой се опитва да използва тези данни за собствена цел, това за мен граничи с престъпление”, подчерта проф. Ангелов. Около 250 000 души са общо ваксинираните в страната. Втора доза от ваксината са получили около 41 000 души.

ДОБРИЧ

За периода от 22 до 28 февруари в областта са регистрирани и проучени общо 139 случая на COVID-19, информира директорът на Регионална здравна инспекция д-р Светла Ангелова. Положителни са един санитар, седем учители и пет ученици. Като контактни под карантина са поставени две деца и петима педагози и едно лице помощен персонал от Общинския детски комплекс в гр. Балчик, 10 ученици от трети клас и един педагог от СУ „Ст. Караджа“ – Каварна, 44 ученици от 11 „г“ клас и сборна група на ЕГ „Г. Милев” в Добрич, карантинирани са учениците от втори „а“ клас на СУ „Св. Кл. Охридски“ отново в областния град.

От РЗИ отчитат, че за периода от 25 до 26 февруари, след проведени RT-PCR тестове, са регистрирани положителни резултати за коронавирус при трима учители от ОУ „В. Левски“ в с. Хитово. С цел ограничаване разпространението на заразата, директорът на РЗИ препоръчва преустановяване на учебните часове, а учениците да преминат на дистанционно обучение за най-малко 14 дни.  Д-р Ангелова допълва, че продължава работата по установяване на всички контактни лица, тъй като педагозите, дали положителни проби, са пътували с общ транспорт до работното си място заедно с други учители и ученици от съседни села.

За посочения период общият брой изследвани с RT-PCR тестове и бързи антигенни тестове от областта в лаборатории в страната е 363 лица. Общият брой на поставените под карантина е 252. От потвърдените 139 случая 37 са хоспитализирани, от тях шест са настанени в ОАИЛ.

Продължава изпълнението на Националния ваксинационен план, като е създадена организация и се извършва ваксиниране на членовете на секционни избирателни комисии в кабинетите в областта. От последната доставка към момента ваксини са предоставени и на общопрактикуващите лекари. НДТ

loading...