В гр. Шабла отбелязаха 143 г. от Освобождението с тържествен концерт

0
555

На 3 март сутринта, десетки шабленци се събраха пред бюст-паметника на Васил Левски в града, за да направят дълбок поклон пред паметта на героите, загинали за нашата свобода и по този начин да почетат Националния ни празник.
Тържественият концерт започна с химна на Република България, след което Градският  и Младежкият духови оркестри на Шабла с диригент Панко Добрев, изпълниха незабравими патриотични  песни.
Водещият на тържеството, секретарят на НЧ „Зора 1894“ в града, Георги Стефанов, даде думата на председателя на ОбС Шабла, д-р Йорданка Стоева. В речта си, д-р Стоева ретроспективно изброи събитията, подготвили нашето Освобождение и хората, на които сме благодарни за това – Паисий, народните будители, хайдутите, героите от Априлското въстание, опълченците, руските войни, както и сражавалите се редом с тях за свободата на България войници от други държави. „Спомняйки си миналото, ние градим настоящето и гледаме в бъдещето, а то принадлежи на младите хора. Нека никога да не забравяме, че свободата е свята и трябва да се пази!“, каза д-р Стоева в празничното си слово.
Концертът продължи с песните на смесен хор „Патриот”  с ръководител  Стойчо Захов –   „Топчето пукна” и „Де е България”.
Силата на духа , която е запазила българските език, вяра и традиции в продължение на пет века и е в основа на борбата ни за свобода и независимост е въплътена в нашия фолклор. Фолклорна група „Добруджанка” при НЧ”Зора1894” Шабла с ръководител  Жана Рачева и корепетитор  Галин Ганчев. „Добруджанка изпълниха песните „Я дай ми бульо” и „Ивано, мари Иванке”.
Тържественият концерт завърши с най-масовото изпълнение – народния танц„Ха, тропнете”, на малките самодейци от Детски танцов състав „Бърборино” при НЧ „Зора1894” с ръководител  Гергана Дафова.
Венци и цветя на паметника на Апостола на Свободата в Шабла положиха: Общински съвет Шабла, Кметът на общината, НЧ”Зора1894” Шабла, Градският духов оркестър на Шабла,   Младежкият духов оркестър на Шабла, ФГ„Добруджанка” при НЧ”Зора1894”, Смесен хор „Патриот”, Общинската организация на СОСЗР в Шабла, ДТС „Бърборино“ при НЧ”Зора1894”, ПП ГЕРБ Шабла, Общинската организация на БСП в Шабла.
Като потвърждение на думите на д-р Стоева, заедно с признателните граждани и много деца  положиха своите свежи цветя на паметника.