Специалисти от канадския Институт за изследване на здравето на населението са установили, че пиенето на бира увеличава значително риска от хеморагичен инсулт, пише сп. “Нюробайолъджи”.

За целите на изследването експертите са проучили хранителните навици на 26 000 души.

Резултатите показват, че алкохолът като цяло повишава риска от мозъчен кръвоизлив с 50 процента. Тази цифра обаче се различава в зависимост от вида на консумирания алкохол. Пет алкохолни напитки месечно увеличават вероятността от исхемичен инсулт с 29 процента, а от хеморагичен инсулт – със 76 процента. Пет дози алкохол се равняват, например, на пет шота водка или две халби и половина бира.

Според изследователите бирата е най-вредната алкохолна напитка за мозъка. Консумацията й увеличава риска от исхемичен инсулт с 21 процента и от хеморагичен инсулт със 73 процента.

Виното, от друга страна, не оказва влияние върху мозъчните функции и здравето на органа като цяло. Въпреки това учените подчертават, че алкохолът, независимо от вида му, трябва да се консумира в ограничени количества.

Специалистите напомнят, че има два вида инсулт – хеморагичен, който е по-рядък, но с по-висока смъртност, и исхемичен, пише БТА. Хеморагичният инсулт се причинява от разкъсване на мозъчна аневризма или изтичане на кръв от отслабен мозъчен съд. Исхемичен инсулт настъпва, когато кръвоносен съд, пренасящ кръв към мозъка, се запуши от тромб (съсирек). Високото кръвно налягане е най-важният рисков фактор за този вид мозъчен удар.  https://www.obekti.bg/

 

 1. Пиенето на бира увеличава сексуалната мощ
 2. Архитект и доктор грабнаха наградите на Октоберфест в Alchemist Residence
 3. ПО БИРА И МЛЯКО НА АВТОМАГИСТРАЛА “СТРУМА”
 4. 50 нюанса бира
 5. В Швеция създадоха златна бира
 6. Белгийска бира – най-добрата в света
 7. Днес е Международният ден на бирата /СНИМКИ 18+/
 8. Меню за кожа като сатен
 9. Успехът на политиците зависи и от любимата им напитка
 10. Училищна диетоложка упоявала 13-годишен с алкохол и го обладавала неуморно
 11. Бира от слонски тор – новата мания на японците
 12. Обама вари бира в Белия дом
 13. КОМПАНИЯ ПРИВЛИЧА СЛУЖИТЕЛИ С БЕЗПЛАТНА БИРА
 14. Ползата от бирата за кожата, косата и нокитте
 15. Бирата превръща мъжете в жени
 16. Бира срещу остеопорозата
 17. Ето как ще разберете дали тя е стегнала каиша около врата ви