Москва, AiF-Москва.
Учените са установили, че падането на астероид в края на периода Креда е причинило “глобално цунами”, като вълните са достигнали височина от 1,5 и 4,5 километра, според пресслужбата на Мичиганския университет.

„Цунамито можеше да унищожи седиментите на дъното на океана на половината планета, което създаде нещо като „дупка“ в геоложките записи на Земята“, се казва в публикацията.

Отбелязва се, че изследователите са открили следи от такова унищожение в различни страни. Според геолозите тези следи потвърждават резултатите от моделни изчисления, извършени от персонала на университета.

Изследователят Моли Рейндж обясни, че цунамито е било около 2,6 хиляди пъти по-силно от цунамито, регистрирано през 2004 г. край бреговете на Индонезия.

Учените припомниха, че преди приблизително 65,5 милиона години астероид се сблъскал със Земята, оставяйки гигантски кратер Чиксулуб. Ролята на катаклизма в изчезването на динозаврите, както и точните последици, все още е въпрос на дебат.

Уточнява се, че е създаден компютърен модел, който изчислява в детайли процеса на образуване на кратера и последствията от неговото въздействие.

Изследователите установили, че падането на астероид с диаметър 10-14 километра е причинило мощно глобално цунами, което е обхванало значителна част от океанската зона.

По-рано руски учени регистрираха нов астероид, който се приближава към Земята.

В нощта на 1 октомври две руски обсерватории откриха нов астероид 2022 SE37. Това съобщиха в неделя, 2 октомври, представители на Института по приложна математика. М. В. Келдиш (ИПМ) РАН в своя канал в Telegram.

„В нощта на 1 октомври две обсерватории в Южна Русия потвърдиха откриването на нов близък до Земята астероид 2022 SE37“, се казва в официално изявление на института.

Какво се знае за новия астероид?

Както обясниха от IPM, диаметърът на малка планета е половин километър. Според учените астероидът се върти около Слънцето по издължена орбита с период от 3,44 години.

„В обозримо бъдеще той не представлява опасност за Земята“, уточниха представители на института, като приложиха съответните изображения.

Допълнителни характеристики на астероида не се съобщават.

Къде са направени снимките на астероида?

Снимките на астероида, според представители на IPM, са направени в село Кочеванчик, Азовски район, Ростовска област, с помощта на 25-метров телескоп. Освен това небесното тяло беше фиксирано с 50-метров телескоп на Кубанския държавен университет. Е. Ромас и А. Иванов бяха наблюдатели, се казва в съобщението на института.

Какъв друг астероид е открит наскоро ?

Друг голям астероид беше открит в края на август. От планетата Земя той беше на разстояние пет и половина милиона километра. Това разстояние също се счита за безопасно.

Както отбелязаха учените тогава, размерът на небесното тяло надвишава размерите на Чебаркулския метеорит (открит през 2013 г. в езерото Чебаркул в Челябинск – бел. ред.) двадесет пъти. Припомнете си, че диаметърът на последния беше около 18 метра, а масата беше около 11 хиляди тона.