Volkswagen няма пари за нова платформа

0
1461

Шасито MQB остава основно за концерна поне още 10 години

Огромните глоби заради скандала с манипулираните дизелови двигател на Volkswagen  Group принуждават ръководството на концерна да съкрати разходите по разработка на нови автомобили. А всички те ще бъдат изграждани на сегашните платформи на производителя, тъй като за нови шасита пари няма, съобщава изданието Borsen-Zeitung, което цитира шефа на Volkswagen Херберт Дис.

По думите му платформата MQB ще остане основна за автомобилите на марката поне през следващите 2 поколения на моделите на марката. Ако се сметне, че една генерация “живее” около 5 години, то това означава, че ново шаси за масовите автомобили на Volkswagen не се предвижда. Единственото, което ще могат да направят инженерите на концерна, е да модернизират сегашната архитектура.

Освен за глоби, Volkswagen ще трябва да похарчи и огромна сума за своите бъдещи електромобили, които ще бъдат изградени на собствена платформа – MEB. Тя е съвсем различна от MQB, тъй като се нуждае от място за акумулаторите, които са разположени на пода. От компанията се надяват, че електромобилите ще станат все по-масови, като обявиха показаният през септември в Париж концептуален хечбек I.D. за “модел на нивото на Golf и Beetle”.

Повечето експерти обаче са на мнение, че електрическите модели нямат шансове да се наложат на пазара в близките години и затова във Volkswagen ще бъдат принудени да продължат да разчитат на основно MQB, която е направена за автомобили с традиционни силови агрегати. Нейната разработка стартира още преди 10 години, като конкурентите на германците създадоха своите модулни шасита по-късно.

Снимка: Volkswagen