Politico: Франция и Германия се скараха за ядрената енергия и автомобилите

0
382
French President Emmanuel Macron, center right, welcomes German Chancellor Olaf Scholz Wednesday, Feb. 8, 2023 before a working diner with Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy at the Elysee Palace in Paris. Western support has been key to Kyiv's surprisingly stiff defense, and the two sides are engaged in grinding battles. (AP Photo/Lewis Joly)
  • Нарастващото напрежение между Франция и Германия рискува да провали срещата на върха, на която лидерите на ЕС трябва да обсъдят икономиката и военната помощ за Украйна, съобщава Politico. Според изданието отношенията на страните са били развалени от разногласия за ядрената енергия и забраната за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Нарастващото напрежение между Германия и Франция рискува да провали ключовата среща на върха на ЕС тази седмица, съобщава Politico. 

Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат в Брюксел в края на седмицата, за да обсъдят икономическата конкурентоспособност и трансфера на боеприпаси за Украйна. Въпреки това нарастващото напрежение между Германия и Франция заради ядрените спорове и забраната за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене заплашва да наруши преговорите.
„ Аз съм привърженик на постоянния френско-германски компромис, но също и на истината във френско-германските отношения. Когато имаме разногласия, ние не ги крием, а работим за преодоляването им ”, каза френският министър на транспорта Клеман Боне в интервю за изданието.
Както припомня Politico, Германия, заедно с малка група съюзници, включително Италия, блокира продажбата на автомобили и микробуси с двигатели с вътрешно горене в ЕС до 2035 г. Те настояват за изключение за е-гориво, синтетична алтернатива на изкопаемите горива, което би било от полза за германската автомобилна индустрия. Въпреки това искането на Германия вече беше отхвърлено два пъти в Европейския парламент.
Париж остро критикува опозицията от Берлин, но в същото време се опитва да постигне изключване на ядрената енергия от “зелените” правила на Европейския съюз, което дразни Берлин. Според източниците на изданието Франция би искала да включи в заключенията от срещата на върха на ЕС споменаване на значението на ядрената енергия за намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Това обаче не устройваше правителството на канцлера Олаф Шолц. Въпреки че спорната точка не беше включена в проектоокончателното изявление, публикувано в понеделник вечерта от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, Париж продължава да настоява на своето.
Източниците казаха, че Париж е особено възмутен, че Европейската комисия, под натиск от Берлин, намали ролята на ядрената енергия в Закона за индустрията с нулеви емисии преди въвеждането му миналата седмица.
В понеделник Берлин продължи интензивните преговори с Европейската комисия относно забраната за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Шолц иска този въпрос да бъде решен преди срещата на върха, която започва в четвъртък, за да се избегнат спорове на самата среща. Въпреки това, дори ако споразумението може да бъде сключено навреме, то вероятно ще бъде засенчено от възражения от Франция и Европейския парламент.
В писмо до Съвета на ЕС в понеделник евродепутатът Роберта Мецола също протестира срещу опита на Германия в последния момент да промени вече договореното законодателство. Мецола предупреди, че това може да ” подкопае доверието в законодателния процес ” на съюза. Източници смятат, че политикът може също да изрази опасенията си директно по време на среща с лидерите на ЕС на срещата на върха в четвъртък.
Експерти и политици се чудят дали Германия може да промени европейското законодателство, ръководейки се единствено от собствените си национални интереси, защо други страни да не могат да направят същото. В същото време Берлин е загрижен, че това ще подкопае доверието в Германия, но няма да позволи на страната да се противопостави на ядрените планове на Франция, пише Politico.