Mercedes показа малкото „кубче”

0
1215
Една от най-важните премиери на салона в Шанхай – новият всъдеход Mercedes-Benz GLB, който за момента е обозначен като концепция, но реално е предсерийният автомобил.

През 2018 г., когато бяха продадени над 820 000 кросоувъра, тази тип автомобили стана най-силният сегмент за Mercedes-Benz. Затова не е изненада, че в рамките на два дни на пазара са показани серийният GLS, който ще конкурира BMW X7, а сега виждаме и „концепцията” GLB, която е предвестник на малкото „кубче”, т.е. малкото братче на G-Class.

Новият GLB ще заеме нишата между малкия GLA и GLC. Но любопитното е, че показаният в Шанхай концепт превъзхожда своя голям събрат (G-Class) с факта, че GLB е с три реда седалки и седем места.

Приликите с „кубчето” не се крият само в буквата G, тъй като името на всеки кросоувър в гамата на марката започва с тази буква. Тук приликите са виждат в много грубия външен облик, нарочно търсен от дизайнерите: огромна радиаторна решетка, къси надвеси, монтирани на покрива светодиодни фарове, големи колесни арки и 17-цолови колела с офроуд гуми. Всичко това говори, че GLB предлага много сериозни офроуд способности.

Макар обозначен като концепт, GLB е оборудван с „обикновен” двигател: 4-цилиндров бензинов мотор с мощност 224 к.с. и максимален въртящ момент 350 Нм. Той работи съвместно с 8-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител, като и тази компановка говори за факта, че съвсем скоро трябва да очакваме серийния модел.

Задвижването е на четирите колела, естествено. В нормален режим на задвижване (върху сух асфалт например) предните колела получават 80% от въртящия момент, а в спортен режим – 70%. Но ако бъде блокиран централният диференциал, то GLB се превръща в класически всъдеход с разпределение на тягата от 50 на 50.

Кога точно ще видим серийният модел – все още нищо не се казва. Но малкият GLA бе показан като концепция именно в Шанхай през 2013 г., като още през ноември същата година започнаха поръчките за модела (доставките започнаха през март 2014 г.). На този фон би могло да се очаква, че през есента, когато е автомобилното изложение във Франкфурт, GLB вече ще бъде готов за поръчки. https://www.vesti.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST