dav

В Добрич за поредна година започва кампанията „Бъди здрав“, провеждана от Общината. Сред акцентите са безплатни консултации в здравните заведения, практикуми, спортни празници, състезания и походи. За децата са предвидени много награди.

Стартът на кампанията ще бъде даден на Световния ден на здравето – 7 април, с екопоход от Младежкия център до Зоопарка, започващ в 10.00 часа. Радваме се, че е неделя, защото искаме да се включат семейства, сподели зам.-кметът д-р Емилия Баева. В Зоопарка всички, завършили похода, ще бъдат наградени с безплатен вход и много спортни и занимателни игри.

Всички общински здравни заведения ще предложат безплатни услуги в дните на кампанията. В ДКЦ-1 ще има консултации в кожен и ортопедичен кабинет; в ДКЦ-2 отново ехографски прегледи на млечните жлези, към които има голям интерес, каза д-р Баева. Центърът за психично здраве ще предложи консултации, ориентирани към темата поведенчески проблеми при децата. Семинар за психичните разстройства ще има в 11.00 ч. на 12 април.

Подобряването на квалификцията на медицинските сестри в детските заведения ще бъде фокус на „Бъди здрав“ тази година. Ще се проведат няколко лекции и практикуми на място по яслите, в които специалисти ще говорят за подходи при решаването на здравните проблеми и за прилагането на спешна помощ при децата. Форумите са на 8 и 12 април.

Две мащабни състезания ще бъдат организирани по време на кампанията. На 11 април в 14.30 ч. в парка – по спортно ориентиране за ученици на 12, 14 и 16 години, съвместно със Спортен клуб „Добротица“ и Федерацията по ориентиране. Очакват се 60 деца от Добрич, Разград, Търговище и Варна. Специално към шестокласниците е поканата да се включат в състезание по приложно колоездене – на 10 април от 10.00 ч. пред зала „Добротица“. Проявата е съвместна със Съюза на българските автомобилисти и от Общината се надяват да стане регулярна, каза д-р Баева.

Ще бъде подновена „Алеята на здравето“ до скейтпарка, която се състои от цветни пана с полезна информация. Таблата бяха обект на вандалска проява, но от Общината са решили да ги възстановят с намерението да подновяват посланията през няколко месеца – ако гражданите ги пазят.

В кампанията „Бъди здрав“ се включват всички учебни и социални заведения в Добрич, като навсякъде ще има спортни игри, занимания, състезания. Особено активни са възрастните хора, отбеляза д-р Баева. Различни прояви, лекции, презентации предлагат и институциите – Библиотеката и Художествена галерия.

Източник: www.dariknews.bg