Focus разказа как Евросъюзът едва не се погреба сам

0
1328

Тази година стана за Евросъюза кризисна – европейската общност се намира в толкова безнадеждно и отслабено състояние, че неговото оцеляване се намира под въпрос, пише немското издание Focus и задава въпрос дали може да се спре неговото разпадане.

ЕС изначално е замислен като модел за гарантиране на мира, но той все повече страда от това, че неговите членове се концентрират на националните интереси, пише изданието. Една от най-тежките травми на европейското единство я нанесе Brexit. Съществува заплаха примера на Лондон да го последват и други страни и тогава фундаментът, на който е изграден ЕС, ще се окаже окончателно ерозирал.

Focus разглежда ситуациите в Холандия, Франция и Австрия, където популистките партии призовават за излизане от ЕС. Евроскептиците набират популярност и в Италия, Унгария и Полша.

Основно предизвикателство за европейската сплотеност стана напливът от мигранти. Ангела Меркел сериозно сгреши, като разчиташе, че Европа в единен порив ще се заеме да помага на мигрантите. Разпределението на бежанците по квоти в страните от ЕС така си остана нереализиран проект. Тонът в Европа стана доста по-груб.

Заплаха за европейското единство може да възникне, ако Турция развали с ЕС миграционното споразумение.

Негативен фактор са последствията от икономическата и дългова криза – страните от Южна Европа страдат от висока безработица и слаба икономика, пише изданието.

Всъщност главен проблем за ЕС става загубата на доверие у европейците – Европа престана да бъде решение на проблемите и самата тя се превърна в проблем, обобщава Focus.
http://www.blitz.bg