Б-92 (Сърбия) : Хърватия готви нови изнудвания срещу Сърбия

0
866
The image shows the city of Rovinj in Croatia that will host the second stage of the Red Bull Air Race World Championship 2014.

Загреб. Според сръбския вестник „Вечерни новости“ европейските депутати от Хърватия готвят „нови изнудвания“ срещу Сърбия. Според статията това се отнася до „безбройни изменения, които ще предложат относно доклада на докладчика на Европейския парламент за Сърбия Дейвид Макалистър“, предаде сръбското радио Б-92.

Вестникът пише, че всички хърватски депутати – и от десницата, и от левицата „се готвят да поискат от ЕС по твърди позиции към Белград, искайки разрешаването на редица отворени двустранни въпроси“. „Хърватите отново ще поискат от Сърбия да се откаже от разследването на военните преследвания в Хърватия, да открие всички изчезнали и да коригира границата по река Дунав“, пише ежедневникът.
Според статията „списъкът с оплакванията“ включва искания свързани със хърватското малцинство в Сърбия и осъждането на липсата на съдействие от страна на Сърбия към Трибуната в Хага.
Що се отнася до доклада на Макалистър , първата му версия трябва да бъде предадена на Европейския парламент в началото на следващата година. Вестникът смята, че и Унгария, България и Румъния ще поднесат своите изменения, „най-вероятно както и преди искайки по-добър статут на националните си малцинства в Сърбия“.

Белград. Според сръбската информационна агенция „Бета“ въз основата на посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Белград, може да се каже, че Сърбия „възнамерява да разшири сътрудничеството си с Русия“, предаде сръбското радио Б-92.
Агенцията цитира заглавие от руския вестник „Коммерсант“. В статията се говори, че посещението на Лавров е „трябвало да покаже доколко Сърбия, която е ориентирана към влизане в ЕС, е готова да се ориентира към Русия във външната си политика“. Вестникът смята, че „съдейки се по постигнатите на срещата споразумения, Белград възнамерява да задълбочи сътрудничеството“.
„Сръбският министър-председател Александър Вучич ще пристигне в Москва на 21 декември, като ще бъде последван от президента Томислав Николич.
http://www.focus-news.net