дом Анализи Анализ: Какво да чака Москва от новия държавен секретар на САЩ, смятан...

Анализ: Какво да чака Москва от новия държавен секретар на САЩ, смятан за “прагматичен приятел на Путин”

0
1658

За ключов член на екипа на Доналд Тръмп бе избран изпълнителният директор на “Ексън Мобил” (Exxon Mobil) Рекс Тилърсън. “Прагматичен”, “професионалист” и е “приятел” с Путин – неговата кандидатура вдъхва определени надежди в Москва.

Доналд Тръмп си избра за държавен секретар на САЩ изпълнителния директор на “Ексън Мобил” (Exxon Mobil) Рекс Тилърсън. “Избрах един от наистина страхотните бизнес лидери на света – Рекс Тилърсън”, написа в своя Twitter Доналд Тръмп, като след това допълни, че Тилърсън е най-добрият, защото “има обширен опит в успешната работа с всякакви чуждестранни правителства”.

Директорът на най-голямата петролна компания в страната познава много влиятелни кръгове в различни държави. Той ръководи бизнеса в продължение на дълги години, в това число и в Русия, и е известен като върл противник на санкциите срещу Москва. Западните медии го представят не по друг начин, а като “приятел на Путин”, който познава много политици и бизнесмени в Русия. Лично от руския президент Тилърсън е получил Орден на дружбата [за укрепване на отношенията между страните], а с “Роснефт” имат толкова тясно сътрудничество, че “Ексън Мобил” планираше да инвестира в руски находища. През 2011 г. корпорацията подписа с “Роснефт” споразумение за съвместен добив на петрол в Арктика и в Сибир, но в момента то не се реализира заради санкциите.

Впрочем, съветничката на Доналд Тръмп Келиан Конуей наскоро заяви, че отношенията между Путин и Тилърсън не могат да се нарекат толкова близки. “Не може да се каже, че Владимир Путин и Рекс Тилъръсън “обръщат чашки с водка в местния бар”, каза тя. Но в Русия са на мнение, че новоизпеченият ключов за екипа на Тръмп член може да внесе съществени корекции в двустранните отношения с Москва. “Прагматизмът” като цяло е едва ли не главното качество на Тилърсън, което тук си спомнят във връзка с неговото назначение.

Различен от предишните

“Ние смятаме, че този прагматизъм може да стане добра основа за изграждането на взаимоизгодни отношения, взаимоизгодни и от гледна точка на руско-американското взаимодействие, и от гледна точка на решаването на международни проблеми”, коментира кандидатурата на новия държавен секретар министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, като при това отбеляза, че президентът Тръмп също е прагматик.

На свой ред в Кремъл справедливо подчертават, че бизнесът си е бизнес, а дипломацията – съвсем друго, и че “има много голяма разлика”. “На поста държавен секретар определени симпатии несъмнено винаги отстъпват на втори план и единственото, което остава, е готовността да се демонстрира конструктивно мислене и да се проявява професионализъм”, отбеляза говорителят на президента Путин Дмитрий Песков.

Да, при цялата им привлекателност за Кремъл, в Москва оценяват острите изказвания на Тилърсън срещу антируските санкции в контекста на неговите бизнес интереси: “Неговата компания е една от малкото американски фирми, които реално пострадаха в резултат на санкциите срещу Русия – понесе определени загуби или пък има пропуснати печалби”, отбеляза в разговор с “Руски дневник” директорът на Фонда за изучаване на САЩ “Франклин Рузвелт” в МГУ, завеждащ лабораторията за нова и най-нова история на страните от Европа и Америка Юрий Рогульов.

И все пак Москва възлага големи надежди на бизнесмена. Тилърсън е корпоративен дипломат, който притежава огромен опит в международния бизнес и е с прекрасна “трудова книжка”; той “едва ли би се задържал на поста си в най-голямата компания в света, ако беше некомпетентен”, смята деканът на факултета по световна икономика и световна политика във Висшата школа по икономика (ВШИ) Сергей Караганов. Професорът е на мнение, че в крайна сметка Москва поне ще знае с кого си има работа: “Тилърсън, както и другите кандидати на Тръмп в областта на външната политика и безопасността, за разлика от предишните на тези постове, са а) компетентни хора и б) не са идеологизирани”.

Кандидат с интереси

Кандидатурата на Рекс Тилърсън трябва да бъде утвърдена от Сената и този избор донякъде нервира сенаторите. Преди решението да бъде огласено, слуховете за назначаването на Тилърсън не се наричаха по никакъв друг начин, освен като “провокативни” – “приятелите на Путин” не са популярни в Конгреса, особено сред демократите.

“Ние виждаме, че Тръмп продължава политиката си, наречена “пресушаване на вашингтонското блато” и назначава човек, отдалечен от Вашингтон”, подчертава Рогульов. Това, разбира се, не се харесва на всички: при тази ситуация САЩ ще получат на мястото на ключов член на екипа на Тръмп човек с явен конфликт на интереси и сенаторите ще се опират на това. Политиката на смекчаване на санкциите или тяхната отмяна съществено би повишила котировките на “Ексън Мобил”.

Но докато Републиканците държат в Сената 52 гласа срещу 48 на демократите, Тилърсън най-вероятно ще бъде утвърден, защото той вече започна процеса на излизане от корпорацията, пък и санкционният въпрос очевидно няма да бъде първата му стъпка за изглаждане на отношенията. “Освен руско-американските отношения пред него стоят още маса проблеми и въпроси и не считам, че той ще се занимава с това прибързано, в едностранен порядък, без консултации с Европа. Но това, че при него политиката на САЩ ще бъде по-уравновесена – на това можем да разчитаме”, казва Рогульов.

Източник: Руски дневник

http://www.blitz.bg