От 15.10.21 г. до 30.10.21 г. се въвежда неприсъствено обучение за учениците от пети, шести, осми, девети, десети и единадесетите класове от училищата и гимназиите в цялата област. Учениците от първи до четвърти клас, както и тези в седми и дванадесети, остават в присъствено обучение. Детските градини и ясли остават да работят, като се извършва строг филтър при ежедневния прием на децата. Това бе решено на заседание на  Областния координационен щаб /ОКЩ/ към Областен съвет по здравеопазване, във връзка с плавния и траен ръст на регистрирани заболели от Sars-Cov-2.

Секретарят на ОКЩ и директор на РЗИ д-р Светла Ангелова представи кратък отчет на епидемиологичната обстановка за последните три седмици, в които се отчита плавен и постоянен ръст на регистрираните и проучени случаи на заболели от коронавирус в областта. В отчета си пред членовете на ОКЩ д-р Ангелова посочи, че няма община, която да не е засегната, а броят на контактните лица расте лавинообразно всеки ден. „Само от данните от вчерашния ден (11.10.2021год.) имаме нови 8 положителни случая в учебно-възпитателната сфера, които ще обусловят ново увеличение на карантинираните“ – посочи още секретарят на ОКЩ и директор на РЗИ. Тя представи и данни за поставените дози ваксина срещу коронавирус в областта за последните три седмици, които са както следва – за периода 20-26.09.2021 г. – 964 дози, за периода 27.09.- 03.10.2021 г – 1024 дози, за периода 04.10. – 10.10.2021 г. – 915 дози.

Директорът на РЗИ информира, че за месец септември 2021 г. починалите в област Добрич са 53 лица, а за периода 01.10.2021 г. – 11.10.2021 г. – 26 лица.

Началникът на Регионално управление на образованието Светлана Василева предложи още да се засили контролът и да не се допускат ученици в заведения за хранене и развлечения, както и присъствено обучение да се води на ученици от слети паралелки, където са сформирани такива с ученици от седми или дванадесети клас.

След обсъждането областният управител В. Карапанчев подложи на гласуване следното обобщено предложение, което бе прието единодушно от членовете на ОКЩ:

– от 15 октомври 2021 г. да се преустанови присъствения учебен процес и да се въведе дистанционна форма на обучение за учениците от пети, шести, осми, девети, десети и единадесетите класове от училищата и гимназиите в областта, което да продължи до 30.10.2021 г., когато отново ще се проведе заседание и ще се извърши оценка на ефекта от въведената мярка;

– запазва се присъствено обучение за ученици от слети паралелки, сформирани с ученици от седми или дванадесети клас;

– засилва се контролът на входа в детските заведения;

– не се допускат непълнолетни лица в заведения за хранене и развлечения без пълнолетен придружител. Контролът се възлага на ОД МВР.

Единодушно членовете на ОКЩ гласуваха и одобриха така предложените мерки.

За периода от 04.10.2021 г. до 10.10.2021 г. в област Добрич са регистрирани и проучени общо 383 случая на COVID-19, 52 са хоспитализирани, 7  пациенти са преминали през ОАИЛ. Това съобщават от Регионална здравна инспекция Добрич. В справката специалистите информират, че сред проучените и установи случаи на заболяването има 3 медицински сестри и 1 рентгенов лаборант.

Заболели в сферата на образованието за отчетния период са както следва: учители – 17, ученици – 33, помощен персонал в училища – 3, помощен персонал в детски заведения – 2, посочват още от РЗИ.

През отчетния период общият брой изследвани с RT – PCR тестове и бързи антигенни тестове за  COVID-19 лица от областта в лаборатории в страната е 1071. Общият брой карантинирани лица за областта е 736. Поставените дози ваксина срещу COVID-19 в областта са 915.

Карантинирани като контактни са :

– 8 деца и 2 лица от персонала от първа и четвърта групи и 6 деца от трета група на ДГ „Пролет“, гр. Ген. Тошево;

– 24 ученици от пети „б“ клас и 22 ученици от седми „а“ клас и 24 ученици от осми „а“ клас на  СУ „Св. Кл. Охридски“, гр. Добрич;

– 14 ученици от десети „а“ клас на ПГВМ, гр. Добрич;

– 24 ученици от десети „а“ клас и 23 ученици от девети „б“ клас на СУ „Ст. Караджа“, гр. Каварна;

– 14 ученици от единадесети „а“ клас на ПЗГ „Т. Рачински“, гр. Ген. Тошево;

– 23 ученици от пети „а“ клас и 22 ученици от девети „а“ клас на ПМГ „Ив. Вазов“, гр. Добрич;

– 26 ученици от седми „в“ клас на СУ „П. Р. Славейков“, гр. Добрич;

– 16 ученици от ОУ „Й. Йовков“, гр. Каварна;

– 20 ученици от девети „а“ клас СУ „Г. С. Раковски“, гр. Добрич;

– 11 ученици от община Каварна, пътуващи с училище автобус по линията Каварна – Българево.

– 17 ученици от седми „а“ клас на ОУ „Хр. Смирненски“, гр. Добрич;

– 21 ученици от четвърти „б“ клас на ОУ „Й. Йовков“, гр. Каварна;

– 12 потребители и 1 лице от персонала от втора къща на ЦНСТДМУ, гр. Добрич.

За последното денонощие новите регистрирани случаи в област Добрич са 84, от общо 3 469 за страната, при направени близо 18 хиляди теста. НДТ

 

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведи своя коментар
Моля въведи твоето име тук