Докато с билките, набрани на Гергьовден, се церят животни, с еньовските се лекуват хора. С тях може да се гонят и зли духове. Прави се и бяла магия за любов и здраве.

Еньовден /ВИНАГИ НА 24 ЮНИ/ има и тъмна страна. Според легендата в потайна доба, по първи петли вещици и магьосници се събличат голи и яхат метлите. Те първи обират лековитата роса. После прелитат над ниви и ливади и ограбват плодородието със специални наричания. Злите старици се развихрят и затова на Еньовден хващат всички видове уроки и други заклинания на тъмните сили. Това е нощта и на повелителките на горите – самодивите, които извиват вълшебно вихрено хоро.

Магическите създания се влюбват в хора. Самодивите – в юнаци, а змейовете – в девойки. Тези страсти са пагубни за простосмъртните, измъчват ги до смърт. От гибелната обич момъкът може да се предпази с отвара от перуника, а момата да се спаси от влюбения до уши в нея змей, като се окъпе в отвара от пелин.

Любов се събужда с розмарин, а се отблъсква с валериан

Има билки и за духовни болежки – за любов и за мъка. За да бъдат събудени нежни трепети, са нужни розмарин, иланг-иланг, босилек, джинджифил и роза. Извлечените от тях етерични масла се втриват в средата на челото. Ритуалът наподобява помазването от Христос. След него и най-коравото сърце ще затрепти от чувства, уверяват билкари.

Да се отблъсне любовта, пък помагат валериан, лавандула, корен от теменужка или див магданоз. Те усилват проницателните възможности у човек и му помагат да прозре бъдещето. А има ли проницание, няма любов, казват древните философи. Дивата мента гони злите духове. Тя се изсушава и изгаря рано сутрин на Еньовден заедно с босилкови листа. Против уроки се използва семе от черен мак, а магия се разваля със седефче.

loading...