AFP: Швейцарците отхвърлиха предложението за затваряне на атомните електроцентрали в страната

0
858

Берн. Остаряващите атомни реактори в Швейцария ще продължат да работят в обозримо бъдеще, след като гражданите на страната в неделя отхвърлиха призива за ускорено затваряне на ядрените електроцентралите, предава AFP. Според крайните резултати общо 54,2% от гласоподавателите и по-голямата част от 26-те кантона са гласували срещу инициативата, която щеше да доведе до затварянето на три от петте ядрени реактора през следващата година.

Планът на правителството е да се изведат от експлоатация петте остаряващи реактора, които днес произвеждат около една трета от електричеството на страната, след като достигнат безопасния срок за използване.
Но след като всички ядрени електроцентрали в Швейцария нямат определен такъв краен срок за ползване, няма и точна дата кога всъщност трябва да бъдат затворени.
От Зелената партия, която успя да събере достатъчно подписи за провеждането на референдум, искаха да се въведе ограничение от 45 г. живот за реакторите. Те подчертаха, че електроцентралите на страната са едни от на-старите в света и предупредиха, че ако бъде позволено да работят неопределено дълго, това представлява заплаха за сигурността.  http://www.focus-news.net/