дом Новини Американски журналисти разкриха голяма тайна, свързана със съкрушителната загуба на Хилари Клинтън

Американски журналисти разкриха голяма тайна, свързана със съкрушителната загуба на Хилари Клинтън

0
843

Кандидатът на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън е признала поражението си на изборите на 8 ноември едва след като американският президент и нейн съпартиец Барак Обама й се е обадил и я е убедил да го направи. Това разкриват в книга за президентските избори журналистите Джонатан Алън и Ейми Парнс, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Материал за съдържанието на книгата, която предстои да излезе от печат, публикува в своето електронно издание специализираният в отразяване на дейността на американския Конгрес вестник “Хил”.

Авторите на книгата, които се позовават на неназовани източници от обкръжението на Клинтън, пишат, че в изборната нощ щабът на демократката до последно се е надявал на прелом в гласуването в нейна полза. Към 1,30 ч. източно време обаче било съобщено, че щатът Пенсилвания, смятан за крепост на демократите, също е спечелен от републиканския кандидат-президент Доналд Тръмп. Тогава Обама се обадил по телефона на Клинтън и й казал да признае поражението си.

Избирателните секции били затворили и ставало вече повече или по-малко ясно, че Тръмп печели изборите, но сътрудниците на Клинтън се опитвали да печелят време. Ръководителят на нейния щаб Джон Подеста призовал поддръжниците й да си лягат да спят и да очакват окончателните резултати от гласуването. Малко след това обаче Клинтън сложила край на протакането и казала да й дадат телефона, за да се обади на Тръмп.

Авторите на книгата пишат, че обаждането на Обама оставило горчив привкус в устата на някои съюзници на Клинтън, които смятали, че тя би трябвало да изчака повече време. Сега между лагерите на Обама и Клинтън се води битка за това дали да бъдат подкрепени усилията за повторно преброяване на гласовете в щатите от т.нар. Ръждив пояс.

Щабът на Клинтън се стреми да се възползва от ситуацията, без пряко да поема инициативата, след като за повторното преброяване настоява един от аутсайдерите на изборите – кандидат-президентът на Зелената партия Джил Стайн. Нито Националният комитет на демократите, нито кампанията на Клинтън искат да бъдат официално свързвани с подобни усилия, тъй като това би създало неблагоприятно впечатление поне сред някои избиратели.

Съюзниците на Обама са категорично против повторно преброяване на гласовете. Правителството вече заяви, че в изборите не е имало никакво кибервмешателство и резултатите напълно отразяват волята на американския народ. http://www.blitz.bg