Създадено  в далечната 1929 г., когато будни българи осъзнават значението и необходимостта от  просветно  дело, ОУ „Панайот Волов“ чества  своята 90-а годишнина.

Тържествата, посветени  на патрона на училището, започнаха от 12 април /петък/ със спортен празник. В него бяха включени щафетни игри, бягане на 50 метра и народна топка при  децата от първи  до четвърти  клас, а в прогимназиален етап имаше игри по народна топка в пети клас и баскетболни срещи в 6 и 7 клас.

На 15 април в заседателната зала на училището  учениците от клуб  „Млад   природолюбител“ под ръководството на г-жа Й. Недева изнесоха открито  занятие, свързано с опазването на околната среда. Децата научиха много интересни факти за   Земята , природата и начините за опазването на околната среда. Много атрактивно беше ревюто на тоалети, направени от рециклирани материали. Учениците  бяха подготвили изложба на предмети, направени от вторични суровини.

В истински празник се превърна посаждането на дръвчета във вътрешния двор на училището на 16 април, до които  бе поставена паметна плоча, посветена на 90-ата  годишнина. Всеки клас пое инициативата да засади цветя в своя малка градинка.

На този ден учениците от всеки клас поставиха в бутилка своите лични послания към бъдещите ученици. „Бутилката на времето” ще бъде съхранена в Заседателната зала на ОУ ”П.Волов” и ще бъде отворена на 100-годишния юбилей на училището.

По повод  на  патронния празник на училището беше проведен конкурс  „Моят свят през обектива“. В него учениците представиха авторски фотографии, провокирани от  заобикаляща ги  природа. С най-добрите фотографии беше оформен постер. На първите три места се класираха Албен Росенов – 5 а клас, Ердинч Веселинов и Десислав Светославов – 7 клас.

На 16 април учениците в прогимназиален етап отбелязаха и 140-годишнината на Търновската конституция. Под ръководството на преподавателя по история, г-жа Й.Недева, те и научиха много нови и интересни факти.

На 17 април учениците от ОУ “П. Волов“ се включиха в конкурса „Децата танцуват“. С много желание и настроение възпитаниците на училището играха ръченица, Ганкино хоро, модерни танци. Накрая бяха отличени най-добрите танцьори: Тюркян Иванова – 6 а кл., Сънела Камелиева – 4 а кл., Еда Райкова – 2 а кл.

Във фоайето на училището беше открита  изложба,  посветена на празника. Изложбата представя  произведенията на малки художници от 5 до 7 клас. В нея са включени рисунки на различна тематика. Децата се потопиха в света на фантазиите, мечтите и емоциите на своите съученици ,бяха докоснати от човещината в техните произведения. На първо място журито класира рисунките на Сашо Ангелов от 5 а клас, Данаил Данаилов от 5 б клас, Назар Ремзи от 7 клас.

На 18 април учениците от прогимназиален етап участваха в игра – търг на  художествени произведения, направени от възпитаниците на училището в периода 2015-2019 г. В същото време малките ученици от първи до четвърти клас се състезаваха кой ще направи най-добрата  рисунка на асфалт. Победителите получиха грамоти и материални награди.

Воловските празници завършиха с  литературно-музикалната програма, която учениците изнесоха пред своите родители и гости на 19 април. Гости на тържеството бяха г-н Иво Иванов – ст.експерт в РУО – гр.Добрич, г-жа Галя Тошкова – директор на ОбУ „Добри Войников“ – с.Победа, бивши учители и родители. С много патос и вълнение беше посрещнато словото на директора на училището, г-н Ивелин Мирчев. Г-жа Тошкова поднесе поздравителен адрес. Своя поздрав – китка от народни танци, поднесоха и възпитаници на ОбУ – с.Победа. С рецитала, посветен на героите на Априлското въстание, учениците почетоха героизма на своя патрон – Панайот Волов, както и на останалите революционери, дали живота си за освобождението на България, пяха патриотични песни, танцуваха. Тържеството завърши с награждаване на изявени ученици в различните състезания и конкурси.

Мероприятията, посветени на 90-та годишнина на ОУ „Панайот Волов“ приключиха и всички, които  учат и работят в него, продължават напред – със съзнанието, че тяхното училище върви уверено през годините, съзрява и помъдрява.