МОСКВА, 27 февруари. /ТАСС/. Руската делегация на преговорите с Украйна се оглавява от помощника на президента Владимир Медински. Това съобщи пред журналисти прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков.

“Руската делегация се оглавява от Владимир Медински, помощник на президента на Руската федерация. Той ще направи съответното изявление в близко бъдеще”, каза прессекретарят на руския лидер. Песков обеща да разпространи това изявление в близко бъдеще.

Русия няма да преустанови военната операция в Украйна по време на преговорите с украинската страна, информира Песков.

“От наша страна те предупредиха украинската страна, че този път дейностите, предвидени в хода на военната операция, няма да бъдат преустановени – както беше направено вчера”, каза говорителят на Кремъл.

Место переговоров

Гомель как место переговоров был выбран украинской стороной, сообщил Песков. “Город Гомель был предложен украинской стороной – именно украинской стороной – как место для переговоров. Как мы уже говорили, российская делегация готова к этим переговорам на месте”, – заявил представитель Кремля.

Ранее Песков сообщил журналистам, что российская делегация прибыла в Белоруссию для переговоров с украинской стороной.

Киев, 27 февруари. /ТАСС/. Президентът на Украйна Владимир Зеленски каза, че други градове могат да бъдат платформа за преговори с Руската федерация, но не и в Беларус, тъй като според него от територията на републиката се извършват агресивни действия.коалиция в поддержку Украины”, – заявил президент.

„Ако нямаше агресивни действия от вашите територии, бихме могли да говорим в Минск, във вашия град“, каза той в призив, който публикува в неделя в своя канал в Telegram. „Сега казваме: не Минск. Други градове за срещата могат да бъдат платформа“, подчерта Зеленски. “Искаме да се срещнем, искаме края на войната. Варшава, Будапеща, Истанбул, Баку – това е всичко, което предложихме на руската страна и всеки друг град ни подхожда в страна, от чиято територия не летят ракети”, той казах. „Само така преговорите могат да бъдат честни и наистина да сложат край на войната“, смята президентът на Украйна.

Зеленски, обръщайки се към беларусите, пожела на страната „да стане отново добра и безопасна“. “Тези мои думи ще бъдат отправени към гражданите на Беларус, каза той. Днес всички вие сте призовани да гласувате на референдума.” „Искрено пожелавам Беларус отново да стане толкова мила и сигурна, каквато всички я видяха не толкова отдавна. Направете правилния избор – това е основният избор в живота ви“, каза той.

Зеленски заяви, че е била сформирана мощна международна коалиция в подкрепа на страната му. Киев получава оръжие, пари и гориво от партньори, увери той.

“Получаваме оръжие, лекарства, храна, дизел, пари, бензин. Създадена е мощна международна коалиция в подкрепа на Украйна”, каза президентът.

МОСКВА, 27 февруари. /ТАСС/. Гомел за място на преговорите беше избран от украинската страна. Това съобщи пред журналисти прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков.

“Град Гомел беше предложен от украинската страна – по-специално от украинската – за място за преговори. Както вече казахме, руската делегация е готова за тези преговори на място”, каза говорителят на Кремъл.

Руската делегация на преговорите с Украйна се оглавява от помощника на президента на Руската федерация Владимир Медински, каза Песков. „В близко бъдеще той ще направи съответно изявление“, каза говорителят на руския лидер. Песков обеща да разпространи това изявление в близко бъдеще.