Има много неща, които могат да повлияят на качеството на съня ви – от емоционален стрес до телесни заболявания като диабет, бъбречни заболявания или киселини.

Каквато и да е причината, пропускането на достатъчно сън може да повлияе на настроението и продуктивността ви. Ако този проблем продължава твърде дълго, рискът да си докарате неща като инфаркт, инсулт, неврологични разстройства и високо кръвно налягане нараства. Цялостната балансирана диета е от решаващо значение за поддържането на здрав сън, но има няколко здравословни храни, които трябва да се консумират по-рано през деня, както и някои не толкова здравословни, които могат да стоят зад безсънието ви.

  1. ЦИТРУСОВИТЕ ПЛОДОВЕ

биха могли да нарушат съня ви, защото са доста кисели. Това може да доведе до киселини в стомаха или болезнена гастроинтестинална рефлуксна болест.

  1. БРОКОЛИТЕ

съдържат много влакна, които могат да отнемат много време за смилане. Всъщност, всички кръстоцветни зеленчуци са известни с причиняването на газове по време на храносмилането – брюкселско зеле, карфиол и зеле.

  1. ЦЕЛИНАТА

съдържа много вода, така че дори ако спрете да пиете след вечеря, лека закуска с целина все още може да изпълни пикочния ви мехур. Същото важи и за други храни с високо съдържание на вода като диня, краставица и салата айсберг.

  1. МЕСОТО

особено червеното месо, съдържа много протеини и мазнини. Ето защо отнема много време за усвояване и може да ви държи будни. Ако наистина се борите с безсънието, може би трябва да се придържате към по-малки порции месо на вечеря и да изберете пуйка и пилешки гърди, или вегетариански източници на протеини, като кисело мляко и спанак.

  1. ПИКАНТНИТЕ ХРАНИ

са противопоказани преди лягане, просто защото могат да причинят стомашен дискомфорт и киселини. Освен това пикантната храна преди лягане може да увеличи честотата на кошмарите!

  1. ДЕСЕРТЪТ

повишава кръвната захар. Избягвайте шоколада преди лягане, тъй като съдържа кофеин, както и захар. Той  съдържа съединение, наречено теобромин , стимулант, който увеличава сърдечната честота и може да допринесе за безсъние.

  1. ФАСТ ФУД

Бързото хранене и други мазни закуски са трудни за тялото да се усвоят и често може да доведат до киселини и газове.

Гладът също е проблем. Решението е да се придържаме към малка закуска, а не към порция с храна. Добрият избор включва супена лъжица фъстъчено масло, нарязана ябълка, бъркано яйце или купа с пуканки./Zdrave.to

loading...