На 18 януари 1968 /четвъртък/ първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министеския свет ТодорЖивков и  председателят на народното събрание Георги Трайков символично правят първата копка на курортния комплекс Албена. Кръстник на ваканционнот оселище е Тодор Живков.

На 24 август 1969 (неделя) се състои тържественото откриване на курортния комплекс Албена пред х-л  „Доростор“. Първият турист, влязъл във водитена Черно море в района на Албена е Кумох Станислав, електротехник от Чехословакия.

Легендарният кубински ръководител Фидел Кастро е на посещение в Албена в 1972 г.  В Албена са гостували много държавни лидери, сред които Джао Дзъян – генерален секретар на ККП и председател на Държавния съвет на Китайската народна република /в хотел „Добруджа“/, шахин-шахът на Иран Пахлави и съпругата му /комплекс „Хоризонт“/, първият Президент на Индонезия Сукарно, първиsт президент на Етиопия Менгисту Хайле Мариам,   партийният и държавен глава на КНДР Ким Ир Сен, други европейски, арабски, азиатски и африкански страни, както и съпругата и дъщерите на президента на Мексико Лопес Портильо… Хвалебствени думи от прелитащия правителствен хеликоптер над Албена произнася и американският президент Ричард Никсън.

В Албена са гостували световно известни учени, актьори и спортисти, министри, журналисти, писатели и хора на изобразителното изкуство.

И днес Албена продължава да бъде перла в короната на българския туризъм, да гарантира приятно, безопасно и здравословно летуване, както и да бъде средище на международни конференции и симпозиума, на фестивали и спортни събития.   Напоследък курортът заема и нишата на зимуване. НДТ