5 грешки при стартирането на двигателя през зимата

0
2067

По време на студовете е много лесно да се различи опитен шофьор и от начинаещ, дори в паркирана кола, която се готви да тръгне.

Факт е, че професионалистите отдавна знаят някои трикове за стартиране на двигателя през зимата, което улеснява работата му и увеличава ресурса му.

Докато тези, които са онскоро зад волана, все още не са имали време да го направят и поради това правят грешки.

Кои са тези грешки:

Загряване
Колата трябва да се подгрява през цялата година, а в студено време това е особено важно и буквално задължително.

Работата е в това, че металът се свива от студа и следователно трябва да бъде добре затоплен, за да достигнат работните пространства между огледалната вътрешна повърхност на цилиндрите и пръстените на буталата. Необходимо е също така маслото да стане по-течно и да смазва добре всички механизми на двигателя.

Отопление
Много от неопитните шофьори, веднага щом влязат в колата, незабавно включат печката. Това действие е фундаментално погрешно. Факт е, че топлината, с която въздухът ще идва от печката директно зависи от температурата на охлаждащата течност в охладителната система следователно, ако веднага след като стартирате колата, включете отоплението от него няма да има никакъв смисъл, въздухът който ще влиза в купето ще е студен.

В същото време вентилаторът на отоплението е  сравнително мощен електрически уред. Той увеличава натоварването на генератора, което повишава разхода на гориво.

Електро прибори
Заради студа животът на акумулатора силно се усложнява и много шофьори имат проблеми с него през зимата. Не е нужно да включвате електрически уреди в автомобила, докато не го стартирате. Това прави много трудно стартирането на двигателя, тъй като енергията от батерията не се насочва директно към стартера, а към всички електрически устройства, които сте включили.З

Шофиране със замръзнали прозорци
Има шофьори, които се движат с колата си със замръзнали прозорци, защото след паркирането не са имали време да се размразят. Чрез извършването на такива действия влошавате виждането си за ситуацията около автомобила, така че лесно можете да провокирате злополука, без да забележите друга кола. Ето защо е по-добре първо да затоплите колата, за да размрази стъклото, а след това да потеглите. К

Рязък старт                                                                                                                                    

Двигателят и каросерията – не са единствените метални части в колата. Не забравяйте също така за сачмените лагери, амортисьорите и пр. Те също така се нуждаят от време, за да се затоплят, защото в студа работата им също е много трудна. Следователно първите 500 метра трябва да шофирате плавно и бавно./auto.blitz.bg