Фонтани има във всеки град, че дори и в повечето села – стандартни, сладникави, красиви, пеещи, цветни, забавни, закачливи, а вече и шоколадови и алкохолни … и какви ли още не. Всеки един град трябва да притежава поне един атрактивен фонтан, за да привлича туристи, а колкото той е по-цветен, по-голям и хвърля вода на високо, толкова по-добре.По целия свят има невероятно красиви фонтани, но The Travel Word е направил селекцията на най-красивите и запомнящи се по цялото земно кълбо – истински произведения на изкуството. Фонтаните са едни от най-красивите атракции в паркове и площади. Вижте Топ 10 на най-атрактивните от тях:

Фонтанът ди Треви в Рим 1.Фонтанът ди Треви в Рим

Той е най-големият бароков фонтан и една от най-големите забележителности в града. Името на монумента произтича от факта, че е разположен на малък площад, свързващ три улици (tre vie). Той е с височина 25,9м. и широчина 19,8м.Скиците на фонтан ди Треви са били изготвени още през 1629г. от Жан Лоренцо Бернини, по поръчка на папа Урбан VIII, но когато папата починал проектът е изоставен. Дълги години след това със строежа му се захванал Николо Салви, но когато и той починал през 1751г. архитектурната забележителност отново останала незавършена. Едва през 1762г., ди Треви бил изграден окончателно от Джузепе Панини. В центъра на фонтан ди Треви е разположена статуя на бог Нептун, а от двете му страни има две женски фигури – Изобилие и Здраве. Първата излива вода, а втората е с чаша в ръка, от която пие змия.

Вдясно от монумента е поставена мраморна ваза, чието място си личи, че не е там, но нейната история е много впечатляваща. Николо Салви бил упрекван постоянно от един бръснар, чийто салон се намирал на площада, че нещо не било наред с фонтана както и, че статуите биха стояли по-добре на друго място. В последствие, Салви сложил тази мраморна ваза пред бръснарницата и ако застанете точно зад нея ще се убедите, че тя скрива цялата гледка към ди Треви.

Има множество легенди, свързани с ди Треви, но най-популярната от тях е, че ако хвърлиш монета във фонтана, все някога отново ще се завърнеш в Рим. Други гласят: ако двама влюбени хвърлят заедно две монети – те ще бъдат обречени на вечно щастие, ако хвърлят три – ще се оженят скоро или ще се разделят завинаги и т.н.

Всичките тези поверия подтикват туристите да хвърлят дневно монети на стойност около 3 000 евро, като тези средства отиват за подпомагане на крайно нуждаещите се в Рим. Разбира се, има и много опити за кражба на монети от ди Треви, поради което са монтирани камери, а нарушителите се санкционират.

Фонтанът Unisphere - Куинс, Ню Йорк, САЩ 2. Unisphere – Куинс, Ню Йорк, САЩ
Това не е истински фонтан, а по-скоро гигантски стоманен образ на земното кълбо, проектиран във воден басейн.
Намира се във Флашинг Медоус-Корона Парк в квартала Куинс. Unisphere е изграден като тематичен символ за провелото се през 1964-1965 година в Ню Йорк Световно изложение. Темата е била “Мир чрез разбирателство” и именно този метален глобус представя идеята за световния мир и взаимозависимост. Конструкцията е с височина 50 метра и диаметър 37 метра. Тежи цели 408 тона и е дело на ландшафтния архитект Гилмор Д. Кларк

Магическият фонтан Монтжуик - Барселона, Испания 3.Магическият фонтан Монтжуик – Барселона, Испания
Този грандиозен микс от светлини, цветове и водни ритми се намира между Palau Nacional и Plaça d’ Espanya. Построен е от дизайнера Карлес Буигас през 1929 г. по случай Международното изложение в Барселона.
Магическия фонтан има три концентрирани кръга, които “танцуват” в ритъма на музиката, варираща от саундтраци на филми като Кръстникът, Властелина на пръстените и Гладиатор до испанската Зарзуела, песената “Барселона” на Фреди Меркюри и произведения на Монсерат Кабайе. Фонтанът се състои от 3650 отвора, които помпат и изтласкват 2600 литра вода на всяка секунда. За да видите това уникално светлинно и музикално водно шоу трябва да знаете, че то се изпълнява през месеците от октомври до април на всеки половин част между 19-20.30 часа в дните петък и събота, а през лятото от май до септември всеки четвъртък до неделя между 21-23.00 часа отново през половин час.

Фонтанът Гигантската дива гъска - Сиан, Китай 4.Фонтанът Гигантската дива гъска – Сиан, Китай
Фонтана се намира на площада пред величествената над 1000-годишна Пагода на Голямата дива гъска. Смята се, че водната конструкция е най-голямата по рода си в Азия и може би е най-зрелищната атракция в Сиан (Xi’an). Многото дюзи са разпръснати върху площ от 20 000 кв. метра и изтласкват вода под звуците на музика.
Представления има и през деня, но за по-зрелищно е нощното шоу, тъй като тогава фонтана е осветен с разноцветни LED светлини. С такава прекрасна обкръжаваща среда, няма как да не усетите наистина духа на славната династия Танг, независимо дали сте будистки поклонник или случаен посетител.

Фонтанът на крал Фахд - Джеда, Саудитска Арабия 5.Фонтанът на крал Фахд – Джеда, Саудитска Арабия
Известен още като Фонтана на Джеда, той е най-високият в света. Разположен е в Червено море на западния бряг на Кралство Саудитска Арабия и хвърля водни струи на височина от 312 метра със скорост от 375 км/ч. Фонтана е построен между 1980 – 1983 година, но започва да функционира едва през 1985 година. Водата, която циркулира в него е солена и при хубаво време се изстрелва дори по-високо от Айфеловата кула. През нощта фонтана се осветява от 500 мощни прожектора в различни цветове.

Фонтанът Дубай - Дубай, ОАЕ 6.Фонтанът Дубай – Дубай, ОАЕ
Умопомрачителният фонтан в Дубай е цяло произведение на изкуството. Проектиран е в изкуствено езеро с площ от 30 акра в близост до най-високата сграда в света Бурж Халифа. Дело е на калифорнийската компания WET Design, която и изградила и фонтаните на Беладжио в Лас Вегас. Над 6600 светлини и 25 цветни проектора генерират хипнотизиращ визуален спектър от над 1000 абстрактни композиции, превръщайки го в най-яркото място в Близкия Изток, а вероятно и в целия свят.
Фонтана е открит официално на 8 май 2009 година и е дълъг 275 метра. Първоначално изтласкваната вода е била на височина 150 метра, но на 2 януари 2010 г. тя е била коригирана на 275 метра. Това е най-скъпата водна конструкция в целия свят – за построяването му са изхарчени близо 218 милиона долара, но пък резултата е възхитителен. Водните струи се движат в такт с музиката, която е предимно класическа до съвременна арабска и световна.

Овалният Фонтан - Тиволи, Италия 7.Овалният Фонтан – Тиволи, Италия
Защитените от ЮНЕСКО градини на Вила д’Есте в Тиволи крият удивителни водни каскади. Един от шедьоврите е Овалния фонтан, който има яйцевидна форма, а водите му се изливат в голям басейн заобиколен от растителност. Мястото е предпочитана дестинация за еднодневна екскурзия от Рим. Разходката из градините е невероятно изживяване, а фонтаните внасят допълнително романтика и не на последно място прохлада в летните жеги.

Фонтанът на моста Банпо - Сеул, Южна Корея 8.Фонтанът на моста Банпо – Сеул, Южна Корея
С близо 10 000 LED дюзи, разположени от двата края на 1140-метровия мост Банпо, фонтана е записан в Книгата на Гинес като най-дългия в света и придава една неподправена романтика на космополитния динамичен град.
От откриването си до днес той е истинска атракция, както за местните, така и за туристите. На всяка минута 190 тона вода, която се изпомпва от река Хан се излива отново в нея от 20 метра височина. През нощта моста-фонтан се превръща в сцена на светлинно и музикално шоу, което има 100 различни конфигурации.

Фонтанът на богатството - Сънтек Сити, Сингапур9.Фонтанът на богатството – Сънтек Сити, Сингапур
Точно в сърцето на търговския комплекс в Сънтек Сити, най-големият фонтан в света въплъщава всичко, което е вярно за Сингапур – богатство, грандомания и хармония. От 1998 г. е вписан официално в Книгата на Гинес. Построен по правилата на Фън Шуй, фонтана представлява гигантско бронзово колело, в чиято вътрешност се стича вода. Височината му е почти 28 метра и тежи около 85 тона. Основата му е на нивото на подземен ресторант, откъдето посетителите могат да се насладят на гледката на могъщия пръстен, докато се хранят. Около фонтана витае и една легенда, която гласи, че всеки потопил ръката си във водата и си намисли желание, то ще се сбъдне. Е, доста съмнително, но пък не боли да се опита.

Фонтаните на Беладжио - Лас Вегас, САЩ 10.Фонтаните на Беладжио – Лас Вегас, САЩ
Лас Вегас е любима дестинация за хазарт, а Беладжио едно от предпочитаните казина. Освен с различни възможности за залагания и игри, то може да се похвали и с невероятна водна атракция – Фонтаните на Беладжио.
Тяхното шоу и едно наистина незабравимо преживяване … е, ако не се брой някоя зашеметяваща печалба. Водата се издига до 460 метра от общо 1214 водоразпръскващи устройства и хипнотизира всички зрители, събрали се за ункалното шоу. 8-акровото езеро сякаш оживява под звуците на Андреа Бочели и Франк Синатра, превръщайки се в едно от най-романтичните места в града.

http://www.trud.bg