4-годишно българче издъхна в болницата в Кьолн, а родителите на детето обвиняват за това лекарите, гръмна германската преса. Около 800 приятели и роднини, предимно от България, се събраха пред клиниката на протест. Те държаха снимки на малката Селин и плакати с обвинения срещу клиниката. Пред сградата скандираха „убийци“ и искаха извинение от лекарите.

Бащата на Селин е Нурджан Бехти – известен ромски певец, който от няколко години работи в Германия. Той е от село Воднянци, Добричко, а съпругата му е от с. Дянково. Според кметицата на Воднянци, целият род на Нурджан живее в Германия и тук никой нищо не знае. Нурджан и съпругата му имат три деца – две момиченца и момченце, което е най-малкото.

Ето какво написа в социалната мрежа бащата на мъртвото момиченце, споделено от Езел Баба, който работи в завод на Мерцедес в Германия.

„Обръщам се към всички Българи в БЪЛГАРИЯ, както и към тези в чужбина. За пръв път се нуждая от помощ, за да може да има справедливост. В петък вечерта, на 28 декември, дъщеря ми имаше температура 39°. Аз бях на участие. Жена ми закара дъщеря ни на Бърза помощ в HOSPITAL PORZ AM RHEIN CHILDRENS в Кьолн. След дълго чакане ги приела една докторка, която прегледала набързо дъщеря ми и е казала, че няма никакъв сериозен проблем, без да направи каквито и да било изследвания на детето. Решиха, че не е нищо опасно. Казаха ми да й дам един Нурофен от нас. Дори не го изписаха. След това ни пуснаха по най-бързия начин, за да може да приемат друг пациент. След 2 дни детето ми продължи да се влошава и аз отидох със съпругата ми пак в същата болница. Този път й направиха нужните изледвания и ми казаха, че детето ми е събрало гной и бактерии в белия дроб. След това ми казаха, че в тази болница не могат да направят нищо за нея и ме изпратиха в друга болница KINDERKLINIK AMSTERDAME STR. Cлед като отидох там, ми казаха, че единственото решение е да надупчат детето ми с инжекцова тръбичка, за да може да изкарат бактериите и гноя от нея, без да ме попитат дали дъщеря ми има алергии към нещо или каквото и да е било. Лекарката, която извърши дадената задача, продупчи на детето ми белия дроб, при това без аз да знам нищо. След като извършиха тази операция, ми казаха да си отивам. След 1 час ми звъннаха ме повикаха в болницата. Аз по-най бързия начин отидох. Съобщиха ми, че детето ми е на границата на живот и смърт, има 50 % възможност да оживее и 50% да умре и че следващите 2 часа са критични и ще решат всичко. Повикоха ме след 1 час и ми казаха, че детето ми не е издържало и е починало. Сега моля всички да споделят тази публикация и да ме подкрепят, за да може да не се повтарят подобни случаи. И ние българите сме хора и заслужаваме същото внимание, както и другите. Не забравяйте, че днес е моето дете, но утре може да бъде вашето.”

Протестиращите в Кьолн се подписаха под декларация, която ще бъде изпратена до Канцлера, Главния Прокурор и Министъра на здравеопазването на Федерална Република Германия. В нея се казва следното:

„Българската общност в Германия, изразяваме възмущението си от небрежното действие на лекарите, работещи в клиниката в Кьолн, които от непрофесионализъм и небрежно поведение причиниха смъртта на Селин. Детето е било прието в болницата при видимо увредено общо състояние, то е било изпратено вкъщи без да бъдат направени рутинни изследвания и рентгенова снимка при наличието на оплаквания, че не може да диша. Тази небрежност и непрофесионализъм са довели до смъртта на Селин. Родителите на Селин са силно обезпокоени от съмненията им за манипулиране на медицинската експертиза от аутопсията. Тези обстоятелства предизвикват у нас силно безпокойствие и несигурност. Българите сме миролюбив народ, научен да изкарва прехраната си с труд. Обстоятелствата в родната ни страна ни принудиха да емигрираме, но каква е цената?

Здравето на нашите деца е приоритет за нас и ние се съмняваме, че развитата Германия с напредналата медицина и възможности не може да осигури здравето на нашите деца. Тук живеем и работим, плащаме данъци и живеем по правилата. Очакваме от Вас сигурност в здравеопазването и социалните проблеми. Очакваме децата ни да не бъдат изпращани от болнични заведения болни в домовете си и да пият антипиретици, защото това се е превърнало в практика.

Установяваме, че видимо тежко болни деца биват неправилно лекувани, което води до влошаване на здравословното им състояние. Очакваме от Вас да вземете отношение и да направите всичко необходимо да получим независима медицинска експертиза и справедливост за смъртта на Селин, която се превърна в символ на обединението”.

Междувременно полицията разследва причините за смъртта на детето. Очакват се и резултатите от аутопсията. НДТ

Коментирай