Голям пожар избухна днес край Дуранкулашкото езеро, научи НДТ. Напълно изгорели са 3 000 дка суха тревна растителност и над 20 декара борова гора. Сигналът е подаден в ПБЗН- Добрич след 13 часа, съобщи комисар Дарин Димитров, шеф на пожарната. На място са изпратени четири автомобила на ПБЗН. Пристигнал е и екип от Държавно ловно стопанство – Балчик. За около 2,5 часа пожарът бил овладян. Според местни жители, огънят е тръгнал близо до заведението „Златната рибка“. Пламъците са се пренесли върху покрива на изоставена бивша мандра, превърната по-късно във фабрика за преработка на пипер, но нефункционираща. В късния следобед продължаваше до гори тръстиката в езерото, а пожарникарите следяха да няма други поражения. Пострадали и жертви няма. Тепърва ще се изяснява има ли засегнати обитатели на езерото.  Дуранкулашкото езеро попада в защитена зона на Натура 2000.

Предстои оглед на мястото на пожара и изясняване на причините за възникването му. Спряганите версии са или хвърлен фас, или парче стъкло се е подпалило от силното слънце и сушата.

В същото време е имало и друг, по-малък пожар, между селата Крапец и Езерец. Там е горяло стърнище. Огънят е потушен. НДТ

 

loading...