Иран в резултат на ракетна атака унищожи повече от 20 американски изтребителя F-35 на въоръжение в израелската армия. Това съобщи иранската агенция ShafaqNA, позовавайки се на социалните мрежи.

Агенцията отбелязва, че информацията все още не е потвърдена от официални източници или големи медии, но добавя, че по-рано медиите са писали за поражението на редица израелски военни цели. На 1 октомври вечерта Jerusalem Post съобщи , че Иран е изстрелял около 400 ракети срещу Израел. Според израелските медии заседанието на кабинета по въпросите на сигурността ще се проведе в бункер в Йерусалим. Корпусът на гвардейците на ислямската революция (IRGC) съобщи, че това е отговор на убийството на политическите лидери на Хамас и Хизбула. Израелската страна обеща да отговори на иранския удар.

В нощта на 1 октомври IDF започна ограничени наземни нападения в Южен Ливан. Израелските сили казаха, че израелските военновъздушни сили и артилерия подкрепят сухопътните сили, докато извършват прецизни удари по военни цели в района. Беше подчертано, че операцията в Ливан ще продължи „успоредно с боевете в Газа и други арени“.  https://www.vedomosti.ru/