Приключи вторият полуфинал на конкурса „Евровизия” в Торино. От 18 кандидати, бяха избрани още 10 финалисти за големия финал в събота. Припомняме, че в първия полуфинал отпадна българската рок-група Intelligent Music Project.

Интригата на втория полуфинал бе в изявите на малтийката Емма Мускат, позната на италианската публика от телевизионното шоу „Амичи” и на италианеца Ахиле Лауро, който представя Сан Марино, като от Италия не можеше да се гласува този път. Те пяха един след друг: тя с чудесен глас, той оригинален със своя предизвикателен рок с парчето „Stripper”, изправи публиката на крака, освен, че целуна в устата своя китарист. Срещу всички прогнози те не успяха, което разочарова специалистите най-вече заради Ахиле Лауро.

За големия финал в събота се класираха изпълнителите на Финландия, Сърбия, Азербайджан, Австралия, Естония, Румъния, Полша, Белгия, Швеция и Чехия. Гост на шоуто бе вокалната група Il Volo, но без Джанлука Джинобле с положителен Covid тест.

Водещите на събитието – певците Лаура Паузини и Мика, пяха в името на мира по музика на Стинг и Пати Смит. На финала в събота ще се състезават 25 страни с включването на Италия, Германия, Англия, Франция и Испания.

Българската Intelligent Music Project не се класира за финала на „Евровизия“

В Торино се проведе се първият полуфинал от конкурса „Евровизия“.

Нашата рок група Intelligent Music Project не успя да се класира за финала. Те се представиха с песента си „Intention“.

Въпреки това групата получи комплименти. „Прекрасно сценично присъствие и вокална интерпретация, пеят така, че създават усещане за щастие и свобода, което е нещо изключително хубаво“, каза за изпълнението на нашата група специалният коментатор за обществената телевизия РАИ, големият музикален критик, музикант и текстописец Кристиано Малджолио.

Преди да излязат на сцената, Intelligent Music Project бяха представени с думите: „Групата е създадена с цел да разпространи българската музика и култура по света, оригинална, да прави и експериментална музика“.

За финала се класираха считаният за фаворит Kalush Orchestra от Украйна, представителите на Швейцария, Литва, Нидерландия, Молдова, Португалия, Исландия, Гърция, Норвегия и Армения.

Първата конкурсна вечер беше оценена като невероятен спектакъл. В четвъртък е вторият полуфинал, а финалната вечер е в събота.

https://bnr.bg