24 са новите случаи на заразени с коронавирус, като общо засегнатите в страната станаха 565, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг тази сутрин.

Излекувани от коронавирус са още 3-ма, съобщи добрата новина професорът.

В София засегнатите са 15, в Пирогов – 4ма в Александровска има 1, от центъра за Спешна медицинска помощ 1, Тогуда 3-ма, Враца – 1, Варна – 1 жена, Пазарджик 1 жена, в болницата пещера, в Пловдив – 1 мъж в Св. Георги. Стара загора – 1, Сливен – 1 мъж, Хасково – 2-ма, брат и сестра. Това съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. От София са 15, като в Пирогов са настанени 4-ма, в Александровска е 1 човек, Токуда – 3, амбулаторни са 8.

Починалите от заразата са 22-ма, като средната възраст е 66,5 години, съобщи шефът на ВМА.

Мъжете с коронавирус са 320, жените са 245, най-младият пациент е на 1 година, най-възрастният – на 90. 32 лекари. Няма нови области, превзети от коронавируса. Общо 201 са в болница, 26 са интензивни.

Ген. Мутафчийски предупреди, че тумбите от младежи, които се движат из София са много опасни и разнасят заразата.

Той даде примера със 17-годишния младеж от Карнобат, който заразил 7 свои съученици.

Относно бързите тестове на медици, Мутафчийски обясни, че в Италия трябва да припаднеш на работното място, за да те тестват.

Да, има донякъде тенденция за някакво намаляване на заразата в световен план, следим тази тенденция.

Отчита се тенденция за намаляване на заразата в Италия, в Китай в последното денонощие не е загинал нито един, но пък има заразени. В САЩ нещата се развиват много бързо, информира Мутафчийски.

Пушачите са по-уязвими към вируса, защото имат хронични е, че заболявания на белия дроб, макар че в началото се твърдеше, че е обратното, обясни ген. Мутафчийски.

Уязвими са и хората със затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания, белодробни, болни на химиотерапия.

“Обявихме кампания за събиране на помощи и главният инспектор остана без заплата, но ще го отделим от нашите възнаграждения, за да го компенсираме.”, обясни проф. Мутафчийски.

https://lupa.bg

loading...