Във връзка с обявеното извънредно положение, тази година град Тервел ще остане без традиционните концертни прояви за празника си.

Два храма в община Тервел отбелязват храмов празник на 6 май- църквата „Св. Георги“ в с. Жегларци и Храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“ в гр. Тервел. Празничната литургия в града ще започне в 9,00 часа и ще бъде отслужена от свещеник Вълчо Петров, в съслужие с отец Васил – свещеник в с. Карапелит и с. Кочмар, отец Андрей от манастир „Възнесение Господне“ в с. Каменци и свещениците Спиридон и Роман от Дуловска енория.

В с. Жегларци богослужението ще започне отново в 9,00 часа, ръководено от протосингела на Доростолска епархия Добри Чаков, в съслужие с местния свещеник отец Веселин, отец Николай от храма в с. Нова Камена и още двама свещеници.

Поради извънредното положение курбани за здраве няма да бъдат раздавани. Ще бъдат спазени утвърдените вече от Цветница и Великден мерки за дезинфекция на храмовете, всеки от посетителите, след закупуване на свещи, също ще бъде дезинфекциран. Остава задължението за недопускане на повече от 4 души в храма, както и носенето на предпазни маски.

По случай Деня на Тервел бе издаден и празничен брой на вестника, в който в ретроспекция е проследен процеса на построяване на храма, обявяването на 6 май за ден на града, данни от живота на църквата от 2011 г. до днес, брой кръщавки и венчавки, дарители и по- интересни събития, които са допринесли за духовното обогатяване на тервелчани. Вестникът съдържа и много снимков материал от различните събития. Във вътрешните страници на вестника са публикувани кратки есета на участници от Клуб по етнография при ЦПЛР „Малкият принц“ с ръководител Росица Стратиева, чиято тема е „Пролетни празници в Добруджа“.

Интересна извадка бе направена по случай деня, в който празнуват Георги и Гергана. Според данни на системата ГРАО в община Тервел, 227 мъже носят името Георги, като най.малкият от тях е роден през 2019 г. и е жител на с. Нова Камена, а най-възрастният е на 87 г. и е жител на гр. Тервел. 14 момичета носят името Гергана, като последно това име е получила една млада дама, родена през 1994 г., жител на гр. Тервел, а най-възрастната е на 45 г. и е жител на с. Орляк.

 

loading...