На 2 януари отбелязваме е Карамановден. Той се празнува предимно в Североизточна България.

Това е вторият ден от Сурваки, който се празнува за здраве на впрегатния добитък – волове, биволи, коне, магарета.

Свързан е с обичая да се ринат оборите. Той се изпълнява от група мъже, обикновено тези, които са били коледари. Тази дружина обикаля селото и чисти оборите, които не са помитани от Коледа.

Докато те чистят, стопаните не трябва да излизат на двора, не трябва да виждат риначите, и понякога вместо да почистят, те правят точно обратното. Но това става само в случаите, когато някои от риначите е обиден от стопаните и иска да си отмъсти.

Когато приключат с почистването, риначите вземат оставената за тях торба, в която има хляб, месо и вино и си отиват. На този ден не се яде свинско месо и сланина, за здраве на воловете. Празникът завършва с общо хоро на мегдана.

Преди половин век в страната е имало над 400 хиляди биволи, в момента те са около 8000.
Най-големите ферми са с по над 200 животни. Българската порода “Мурра“, създадена от селекционерите в Шуменския институт, е разпространена в 12 държави на 4 континента.

На този ден православната църква чества св. Силвестри, с чието име е свързано интересно предание.

Магьосникът Замврий, който не е привърженик на християнството, убива вол, прошепвайки му името на някакъв бог. Св.Силвестри разбира за това и кара магьосника да спаси животното, тъй като само Бог има право да дарява и отнема живот.

Замврий на успява да спаси вола, но уповавайки се на своята вяра Силвестрий връща живота на животното. По тази причина той се счита за покровител на животните и най-вече на воловете.